Вакцинацію проти поліомієліту дітей віком від 6 місяців до 6 років розпочинають в області. Все для того, аби захистити малечу від цієї хвороби та наслідків, які вона спричиняє, зокрема й паралічу. Організаційні питання для злагодженого старту щеплень проти поліо сьогодні обговорили на нараді в ОДА під головуванням заступниці очільника Черкащини Лариси Кошової. Інформує офіційний сайт Черкаської ОДА.

Кампанія з імунізації проти поліомієліту має розпочатися наприкінці січня 2022 року по всій Україні. Активізували цю роботу на загальноукраїнському рівні через виявлені наприкінці листопада 2021 року випадки захворювання дітей на поліомієліт на Закарпатті та Рівненщині.

– Поліомієліт може спричинити невиліковний параліч і навіть смерть, – відзначила Лариса Кошова. – Прикметно, що часто хвороба не має жодних симптомів або їх плутають із симптомами ГРВІ чи розладу шлунку. Втім наслідки від хвороби дуже серйозні. На Черкащині, за попередніми підрахунками, до визначеної вікової групи, які потребують щеплень, належать близько 47 тисяч дітей. Саме їх маємо захистити за допомогою вакцинації від цієї хвороби.

Щеплення проти поліо входить до переліку обов’язкових. Інактивовану полівакцину отримають усі ті діти, у кого немає ще щеплення. Робитимуть його безоплатно вакцинами, які зареєстровані та дозволені для використання в Україні. Ці препарати використовують державні й приватні клініки.

– Зараз ми розробляємо регіональний план, за яким будемо організовувати вакцинальну кампанію проти поліомієліту на Черкащині, – додала заступниця голови ОДА. – Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей вакцинують від поліомієліту у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 14 років. Загалом на Черкащині маємо показники у 90% вакцинації проти поліо при нормі в 95%. Після завершення цього раунду буде проведено три тури додаткової імунізації дітей до 6 років оральною поліовакциною (ОПВ).