Про здобутки року у профтехосвіті та плани на 2023 рік говорили на обласній нараді для керівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти під керівництвом начальника управління освіти і науки ОВА Валерія Данилевського.

У своєму виступі начальник Управління окреслив ключові напрямки роботи та досягнення за попередній період. Як зазначив Валерій Вікторович, наразі підготовку робітничих кадрів в області забезпечують 17 державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти та навчальний центр при установі виконання покарань. Тут навчається понад 7,8 тис. осіб.

Регіональне замовлення на підготовку кваліфікованих робітників в цілому по області виконано  на 97,8%. Навіть у теперішніх реаліях керівники профтехзакладів не тільки забезпечують ефективне функціонування навчально-практичних центрів, а знаходять можливості для створення нових центрів без допомоги з боку держави, без залучення регіонального фінансового ресурсу.

Так, зокрема цього року було створено НПЦ харчового напряму на базі Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти у Черкаській області, НПЦ енергетичного спрямування на базі ДНЗ «Канівське вище професійне училище». На початку вересня 2022 року колектив став переможцем конкурсу соціальних ініціатив «Час діяти, Черкащино!», організованого та проведеного Фондом «МХП – Громаді». І як результат – оновлене та модернізоване освітнє середовище за професією «Слюсар-електрик з ремонту електроустаткування».

Окрім освітньої діяльності учасники освітнього процесу стали на захист суверенітету України, доєдналися до волонтерського руху. Вклад профтехосвітян у Перемогу настільки вагомий, що не залишився непоміченим на регіональному і на державному рівні.

Водночас начальник Управління сформулював ключові напрями подальшої роботи системи закладів професійної (професійно-технічної) освіти, серед яких:

запровадження елементів дуальної форми навчання,
створення та функціонування центрів кар’єри,
надання якісних освітніх послуг у рамках дистанційного навчання,
економія бюджетних коштів,
забезпечення додаткових фінансових надходжень до спецфонду закладів освіти,
забезпечення закладів освіти резервними джерелами енергії,
психологічна підтримка учасників освітнього процесу,
співпраця з військовими частинами, активізація співпраці з міжнародними благодійними фондами та участь у волонтерських проектах.

Окремо Валерій Данилевський наголосив на важливості активізації очної та змішаної форм навчання, належного облаштування сховищ. Водночас серед пріоритетів – створення класів безпеки у співпраці з представниками ДСНС та Нацполіції.