Міністерство охорони здоров’я України інформує про національну кампанію «Твоя кров може воювати». Кожен українець, за винятком тих, хто має протипоказання до донорства крові,  може підтримати військових і цивільних, для яких донорська кров є життєво необхідною. Проте іноді поширювані фейки стають на заваді надзвичайно корисній справі.
Найпопулярніші міфи про донорство, аби упередження не завадили вам – за бажання – долучитися до загальноукраїнської ініціативи.
Міф 1: Донор може «підхопити» інфекції.
Факт: Донорство безпечне на 100%.
Із кров’ю контактують лише два предмети: скарифікатор (інструмент для проколювання пальця) і голка гемакона (контейнера для забору та зберігання крові). Вони стерильні.
Використані інструменти при вас викидають.
Епоха скляних тар і багаторазових інструментів минула.
Міф 2: Донорство шкодить здоров’ю
Факт: здавати кров корисно, оскільки для донора це –
▪ профілактика серцево-судинних захворювань
▪ стимуляція кісткового мозку
▪ розрідження крові (зменшується ризик утворення тромбів)
▪ омолодження (поповнення нових та здорових клітин крові)
▪ іноді – очищення шкіри.
Міф 3: Здавати кров боляче.
Факт: Незручностей від болю значно менше, ніж, наприклад, від «уколів краси» чи татуювання. Процедура здачі крові триває недовго, 10-12 хв.
Міф 4: У донора беруть забагато крові.
Факт: усього 450 мл – більше у гемакон фізично не влізе.
Це менше, ніж 1/10 крові у вашому організмі. При регулярному харчування всі компоненти відновлюються за 21 день. Часто донори відчувають у цей період не слабкість, а навпаки – приплив енергії.
Міф 5: Регулярна здача крові викликає звикання.
Факт: Звикання на хімічному рівні не відбувається.
Багато донорів дійсно починають здавати кров регулярно, декілька разів на рік, адже рятувати життя іншим та поліпшувати стан свого здоров’я – благородна справа.
Детальніше про безпечне донорство, його важливість під час війни та ініціативу «Твоя кров може воювати» за посиланням: https://utcc.gov.ua/tvoya-krov-mozhe-voyuvaty/
Про те, чи можна здавати кров після ковіду – у матеріалі: https://moz.gov.ua/…/chi-mozhna-zdavati-krov-pislja-kovidu