В Умані медсестри перекрили дорогу біля міської ради. Так медики намагаються привернути до себе увагу через затримку заробітних плат. Грошей не отримують із серпня. Загальна заборгованість по місту сягнула понад 15 мільйонів гривень, пише “Вечірні Черкаси”.

Нам обіцяв мер то одне, то інше, – обурюється сестра-господарка Уманської міської лікарні Надія Усикова. – Але, думаю, грошей нам не варто чекати. Потрібно щось вирішувати. Мені заборгували 5 тисяч гривень. І так отримую «мінімалку».  Нічим зараз добратися на роботу. Ходжу 3 кілометри пішки. Не маю й 5 гривень на автобус. Я вже не говорю про хліб. Приходжу працювати, але немає що взяти з дому поїсти.  Виживаємо ще якось, бо в мене чоловік працює. А є ж тут матері-одиначки. Ми вже писали на Київ. Звідти прийшла відповідь, що винна наша місцева влада. А на акції протесту мер казав, що винний не він, а вищі щаблі керівництва. Якщо нам на картки не прийдуть гроші, на роботу не вийдемо.

Працівникам медицини загрожує відключення електроенергії та водопостачання в оселях.

Де міське керівництво діває кошти, не знаємо, – каже медсестра-анестезист Алла Куликова. – Розказують, що оплачують комунальні послуги. За законом вони повинні дати зарплату, а вже потім з того, що залишається, доплачувати за ті послуги. Влаштували мітинг, бо не маємо більше сил. За день до цього була сесія міськради. Після неї мер Цебрій сказав, що грошей немає і не буде. Нам кажуть, аби наймали адвоката. Та за які гроші? Ми в школу повели дітей без копійки. За комунальні послуги не платимо. Приходять попередження за попередженнями. Скоро залишимося без світла, бо відключать.

Аби протриматися, люди брали позики у знайомих та фінустановах. Тепер мають повертати й чималі відсотки. Медсестра відділення реанімації Євгенія Склярова зізнається, гроші на їжу їй дають батьки.

Я розлучена. Аліментів колишній чоловік не платить,   – розповідає Євгенія.  – Живу з дитиною на зарплату, яку не дають. Добре, що батьки недалеко живуть. Допомагають то продуктами, то грошима на хліб.  Доводиться в усьому себе обмежувати. Якщо раніше могла взяти шматочок м’яса й зварити борщу чи бульйону,  то зараз такого немає. Купую фарш по 49 гривень. Не відомо, з чого він. Доньці 14 років. Ходить до школи в старому одязі. Купити взуття чи теплу куртку немає можливості. А вже холодно. Мої дівчата-колеги повлазили в «швидкі» кредити. Думали, скоро дадуть гроші, то повернуть. Тепер в них шалені відсотки наросли, що й зарплати не вистачить, аби погасити.

На акції протесту під міськрадою не було жодного лікаря. Медсестри підозрюють, що ті мають й інші джерела доходів. Працівниці з молодшого медперсоналу готові до нових мітингів. Якщо до кінця цього тижня не отримають заробленого, відмовляться обслуговувати пацієнтів.

Міський голова Умані Олександр Цебрій переконує, борги перед медиками скоро будуть погашені. Міський бюджет виділить необхідні 15,6 мільйонів гривень. Після цього в інших сферах життя міста можуть початися проблеми, каже чиновник.

Борги з’явилися через недофінансування з держбюджету медичної галузі, – коментує Цебрій. – Дали лише 60 відсотків від потреби. Місто ж дає гроші лише на обладнання та енергоносії. Але на позачерговій сесії ми виділили близько 15 мільйонів гривень. До кінця ж року грошей немає. Така ситуація не лише в Умані, а по всій країні. 15 мільйонів  – це позика. Тепер зобов’язання лягають на все місто. Не зможемо фінансувати різні програми та незахищені статті. А держава нам ні копійки не поверне.

Якщо проблеми з фінансуванням не вирішаться, мер готовий їхати разом із медиками до Києва. Працівники лікарень планують мітингувати під Верховною Радою.