«Мені журналісти часто задають питання про те, що я заявляв, що екс-президент Янукович «здавав» Україну з перших днів перебування на посаді. Чому ж тоді правоохоронні органи на це не зреагували відповідним чином? – пише лідер партії «Справедливість» у соцмережі. – Знову відповідаю. Тоді Янукович сам призначав усіх правоохоронців, як, до речі, і нинішній президент. У нас же нічого не змінюється, кожен, хто приходить, робить усе для себе й призначає лише своїх. За часів Януковича я перейшов у жорстку опозицію на другий день після його інавгурації, протестуючи насамперед проти Харківських угод, які, на моє переконання і на переконання всього світу, були першим кроком до окупації Криму. Саме Харківські угоди його силовики продавили через український парламент і таким чином завели двадцять чотири тисячі окупаційних військ Російської Федерації, повернули феесбешників, яких я у 2009-му році вигнав. Ці угоди повернули проросійські організації, яких ми порозганяли в Криму».

«Тому, я вважаю, що ці всі факти, і особливо злочини проти Революції Гідності,  мають бути серйозно розслідувані, як найбільший злочин проти людяності за часів незалежності України. І для цього треба створити трибунал як окрему судову палату, щоб у публічному процесі були покарані всі винні. Єдине – мають відповідати справді всі. Зараз лунає тільки прізвище Янукович, а де всі його поплічники, силовики? Де ті, що возили тітушок? Злочини і тут вчинялися. Хто відповів? Ніхто! Тому потрібне створення трибуналу і всіх – на лаву підсудних,» – переконаний Валентин Наливайченко.

«Я стою на позиціях, що люстрація і очищення влади має бути проведена, але серйозно і відкрито: у судах, силових органах, у Міністерстві оборони та по всій вертикалі влади. Професіонали і люди, які потрібні для оборони та безпеки держави, мають після перевірки отримати право на повернення, але ключове – після перевірки. Давно мала бути створена публічна комісія, яка справді мала б займатися очищенням. Для цього туди мали би потрапити моральні авторитети, правозахисники. Разом з тим, ті, хто не порушував закон, не зраджував присязі, безумовно, мають отримати право працювати на благо Батьківщини. Тому, вже зараз ми маємо серйозний законопроект, яким хочемо дати право людям обирати і відкликати з влади і депутатів, і Президента, та інших високопосадовців. І друге – місцевим громадам треба надати законне право обирати керівників місцевих правоохоронних органів та суддів. І так само надати право їх відкликати. Ми хочемо раз і назавжди вирішити це питання,» – зазначив політик.