Цього року Надточаївському аматорському театральному колективу виповнюється 15 років. Актори – місцеві жителі, які знаходять вільний час на репетиції, вистави та пошиття костюмів.

Журналістам “Шполяночки” учасники колективу розповіли як розпочалася історія сільського аматорського театру на Шполянщині і як попри війну актори знаходять час на репетиції та долучаються до благодійних вистав.

Тоді, у 2009 році, місцева жителька Світлана Кобець об’єднала біля себе людей у драматичний гурток і почалися виступи на свята. Нині ж у театрі є молодша та доросла група акторів.

Тепер Світлана Кобець працює завідувачкою Надточаївської філії Центру культури та дозвілля, а колективом театру керує Тетяна Ропай.

Про ідею створення і розвитку сценічного мистецтва у рідному селі розповіла Світлана Кобець.

“Моя бабуся і батько мали акторський хист, майстерною грою змушували плакати і сміятися глядачів. І я люблю театр, цим живу, — говорить жінка. – Все ж таки багато цілей досягли із 2009 року. Аматорський драматичний театральний колектив Надточаївки став учасником багатьох районних і обласних культурно-мистецьких заходів, має багато нагород. Останній творчий здобуток в цьому році – Диплом І ступеня обласного фестивалю “Театральна імпреза-2024”, — зазначає пані Світлана.

Театр 15 років діє на піднесенні, ентузіазмі і творчому захопленні самих учасників

Ввечері актори кидають усі справи та збираються на репетиції. У вільний час театрали самотужки створюють декорації та костюми.

“У нас як такого фінансування немає, те, що маємо – знаходимо в старих скринях, перешиваємо, шиємо, латаємо. Хтось десь знайшов, хтось вдома, але як би не було, головне бажання, тоді все воно й буде!” – каже Світлана Кобець.

“Деякі жителі села для акторів приносять старі прикраси, що дістались від прабабусь і бабусь, наприклад, намиста, також відрізки тканин для костюмів. Знаходили по селу й старі, дерев’яні ночви, які потрібні були на декорації комедійної п’єси Григорія Квітки-Основ’яненка “Сватання на Гончарівці”, — розповіла засновниця театру.

Зроблені власноруч декорації і костюми актори зберігають у місцевому будинку культури. У майбутньому планують створити свою музейну кімнату, щоб правильно зберігати прикраси, старі вишиті сорочки, речі домашнього вжитку, які відображають побут та історію рідного села.

У драматичному аматорському театрі села Надточаївки грає ролі на сцені й колишній сільський голова, який потім став старостою села Надточаївки – Микола Шевченко. Також участь у виставах бере його родина — дружина і діти та молодший брат, працівник культури, вокаліст – Максим Шевченко.

Зараз у сільському аматорському драмтеатрі 15 постійних акторів-аматорів, також мають колектив-супутника, у складі якого навчають 9 маленьких акторів: читців, вокалістів, митців.

Колектив драмтеатру на свої вистави збирав і продовжує збирати повні зали глядачів у своєму селі, районному центрі (тепер адмінцентрі громади) та області. У час повномасштабної війни з росією долучалися до благодійних заходів на підтримку армії, які проводились на території Шполянської міської громади.

У творчому здобутку Надточаївського аматорського драматичного театру є вистави українських літературних класиків: “Москаль-чарівник” Івана Котляревського, “Кайдашева сім’я” Івана Нечуя-Левицького, “Шельменко-денщик” соціально-побутова комедія Григорія Квітки-Основ’яненка, “Сватання на Гончарівці” комедійна п’єса Григорія Квітки-Основ’яненка та багато інших.

Нещодавно артисти на широкій сцені школи мистецтв у Шполі представили фрагмент з п’єси “Блокпост” Антона Несміянова – виставу присвятили до Міжнародного дня театру.

Як розповіла керівниця театру Тетяна Ропай,  учасники колективу зіграли ролі і передали емоції різних за статками українців, їхню поведінку, коли російські війська вторглися в Україну.

“Наразі проєкт аматорського театру вартий уваги і осмислення серед глядачів”, — говорить пані Тетяна, — сьогодні актори продовжують репетиції, щоб невдовзі показати другу частину п’єси з благодійною метою, аби підтримати українське військо”.