Погода, з початку вересня відкривши «вікно» арктичному повітрю, була переважно холодною та з недобором опадів. Середня температура перших десяти днів вересня виявляється на 2-3º нижче кліматичної норми. Недобір опадів становить 60%. Лише з 9 вересня, внаслідок надходження невеликого тепла із заходу та прогріву повітряних мас в антициклоні, загроза заморозків минула і середньодобова температура почала повертатися в рамки кліматичних значень. А це означає, що спостерігаються по літньому теплі дні, хоча ночі вже досить прохолодні. Такий період стійкої та маловітряної погоди у народі називають – «бабиним літом». Повідомив головний синоптик Черкащини Віталій Постригань.

У вихідні вересень продовжить дарувати тепло. У так званий «оксамитовий» сезон, коли температурні контрасти суші і моря вирівнюються, активність циклонів ненадовго зменшується і в середніх широтах панує антициклон.

Тож, у найближчі дні, на синоптичній авансцені України, залишиться антициклон, який продовжить і на Черкащині період «бабиного літа», з великою кількістю сонця, штилем та температурним фоном у межах норми. Температура вночі 6-11º тепла, вдень 21-26º.

Перші ознаки погодних змін, пов’язаних із наближенням малоактивних циклонів, будуть відчуватися всередині наступного тижня. А це – збільшення хмарності та локальне випадіння невеликих дощів. Проте, температурний фон суттєво не зміниться.