20 червня Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульська конвенція), повідомляє “Урядовий портал”. Це документ, що запроваджує міжнародний стандарт захисту жінок від усіх форм насильства, включно з домашнім та дозволяє створювати нові можливості міжнародного співробітництва для захисту громадян.

«Ратифікація Конвенції підтверджує відданість України запровадженню європейських стандартів та підходів до захисту прав і свобод людини. Уряд та парламент України провели велику роботу зі створення механізму протидії та попередження насильству, імплементовано необхідне законодавство. Ратифікація Конвенції закріплює цю роботу», – прокоментувала Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Вона зазначила, що питання захисту прав і свобод людини займало особливе місце під час оцінки Єврокомісією готовності України до статусу кандидата в члени ЄС, і подальший прогрес у цьому напрямку має важливе значення для європейської інтеграції України.

Ратифікація Конвенції дозволить Україні стати частиною незалежного міжнародного моніторингу та отримати підтримку для посилення національних зусиль у боротьбі з насильством, а також посилить юридичні механізми для переслідування іноземних громадян, що вчинили злочини, пов’язані із насильством, не лише в Україні, але й за кордоном.

«Наразі, понад 5 млн українців, переважно жінок і дітей, виїхали до країн ЄС, тікаючи від бойових дій. Громадяни України, де б вони не були, мають відчувати, що держава турбується про них та готова захистити», – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Під час підготовки проекту рішення було проведено консультації та обговорення з усіма зацікавленими сторонами для урахування можливих застережень. Окремо було проведено консультації з представниками Ради Європи та отримано лист-роз’яснення від Генерального Секретаря Ради Європи.

Довідково

Стамбульська конвенція – Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, яка була відкрита для підписання 11 травня 2011 у Стамбулі, Туреччина.

Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне та сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію.

Україна у 2011 році була серед країн, які першими підписали Стамбульську конвенцію.