Щороку, з настанням весни, починається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, у тому числі, занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Понад 20 мільйонів екземплярів з них знищується кожного року з метою продажу та отримання прибутку.

Для первоцвітів не страшні люті морози чи перепади температури, у них є інший ворог від якого важко врятуватися – це ми з вами. Під час збирання первоцвітів ми не задумуємося, якої шкоди завдаємо природі  зменшуючи чисельність популяцій цих рослин. Ми знищуємо ці квіти не тільки коли їх збираємо, але й коли продаємо чи купуємо.

Законодавство України суворо забороняє купівлю рідкісних дикорослих рослин. Тобто, коли хтось із громадян придбав букетик підсніжників чи пролісків, заплативши за нього певну суму, то він автоматично став порушником закону. За збір, продаж та купівлю передбачена адміністративна відповідальність у відповідності із статтею 88(1) Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно якої громадяни, які скоїли такі дії, несуть відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 3655 гривень, з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси), сон трава – від 37 до 62 грн. у залежності від виду.

Відтак, з метою збереження рідкісних ранньоквітучих рослин, які збираються для подальшої їх реалізації, відділом екології та муніципального контролю виконавчого комітету Канівської міської ради спільно з Національною поліцією будуть проведені посилені заходи щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі тих, що занесені до Червоної книги України.