Реабілітувати й повернути до життя – саме з такою метою житомирець, боєць АТО Олександр Швецов утілив у життя кілька років тому проєкт «Busofheroes». А нині разом зі своїми однодумцями, зокрема й побратимами, хоче реалізовувати цей проект у межах усієї країни. Із такою ідеєю завітав і до Черкащини. Наш обласний центр уже четвертий, що відвідав зі своїми колегами пан Олександр. В ОДА він зустрівся з першим заступником голови В’ячеславом Швецем, фахівцями профільних структур, місцевими бійцями, інформують в Черкаській облдержадміністрації.

Зазначимо, Олександр Швецов у 2014 році був мобілізований, воював у складі 30 ОМБр. А після трьох місяців в АТО одержав важке поранення, внаслідок чого залишився без правої ноги. Не знайшовши психологічної підтримки, на певний час поринув у депресію. Однак урятувався від неї мандрами.

– Посттравматичний синдром відчув на власному досвіді, – розповідає чоловік. – Утім поза стінами шпиталю все не так, як здається. Тим паче без ноги. Була депресія. Але згодом в інтернеті побачив, що є змога дешево подорожувати по Європі. Треба було лише дістатись Кракова, а далі літаком по Європі. Повертаючись із цих подорожей, я зрозумів, що вже інший. Я усвідомив, що це мене психологічно рятує від депресії. Я захотів, щоб інші бійці змогли це відчути. Тож, написав пост у соцмережі про таку ідею, про те, що маю бус. Знайшовся і меценат, який зголосився допомогти фінансово. І невдовзі 20 моїх побратимів теж змогли поїхати в подорож із Житомира до європейських міст, зокрема й до Лурда, де щороку в травні проходить всесвітнє паломництво військових за мир у всьому світі. Пізніше почали долучати до таких поїздок і мам загиблих бійців, удів, дітей. Цьогоріч утретє прямуватиме автобус із Житомира. І з’явилась ідея, аби долучились всі міста.

blank

Додамо, за 2 роки більше 200 ветеранів, удів та дітей загиблих отримали “друге дихання”. Побували в Парижі, купалися в Середземному морі, зустріли Папу Римського, каталися в гондолах Венецією та молилися за мир в Люрді.

В ОДА разом із гостями, тутешніми фахівцями профільних структур обговорили, яким чином на Черкащині можна реалізувати такий реабілітаційний проєкт. Перший заступник очільника області В’ячеслав Швець висловив пропозицію поінформувати про цю ініціативу райони, міста, громади Черкащини, які б могли долучитися до проєкту.

У подальшому ж вирішили напрацювати механізм реалізації проєкту, поспілкувавшись, зокрема, й з колегами із Житомирщини, долучити до цієї роботи місцеві громадські організації атовців, допомогу меценатів.