У 157-ми обласних закладах освіти в класах кількість учнів – від 5 до 16 осіб. Про це Суспільному розповів виконувач обов’язків директора Департаменту освіти і науки області Валерій Данилевський. Згідно з проектом постанови Кабміну щодо зміни порядку надання освітньої субвенції, фінансування малокомплектних шкіл з держбюджету впродовж наступних трьох років можуть припинити.

У першому класі Яблунівського НВК навчається четверо дітей. Усі вони – на індивідуальній формі навчання, – розповідає вчителька початкових класів Любов Харсекіна. За 50 років (саме стільки вона у педагогіці), каже, викладала у класах із різною кількістю дітей. У цьому, додає, працювати легше: “Велике навчальне середовище, достатньо місця, багато позитиву. Негатив звичайно теж є. Наприклад, згідно з програмою ми повинні виконувати дуже багато колективних робіт, а нас дуже мало”.

У 5 класі цієї школи навчається семеро учнів. Іноземну з вересня 2019 тут викладає Лариса Манзенко. До цього працювала методисткою у райвідділі освіти та міській школі. Розповідає, якість освіти тут не гірша, ніж там: “Для такої маленької школи є все. Ми використовуємо постійно ноутбук на заняттях. Тут за кожного учня все знають. Що він їв вдома, як він вчить завдання. Знаємо й бабусь, і дідусів. Це-от школа – родина”.

Навчатися у своїй школі й надалі хоче п’ятикласниця Ангеліна Мироненко. Говорить, що звикла до вчителів й не хоче їздити в іншу школу, якщо цю закриють: “Нас небагато, один одного знаємо. Там будуть зовсім інші люди, а тут залишаться свої рідні друзі”.

Мама дівчинки говорить: донька відмінниця й часто їздить на олімпіади. Тому, якістю освіти у закладі задоволена. Вважає, що школу закривати не можна. “Хоч один вчитель і викладає три предмети, але він гарно навчає дітей. Ми б не хотіли, щоб закрили школу, тому що учням буде дуже важко адаптуватися в іншому закладі освіти. Та і їздити незручно, бо дороги в районі нашому неякісні”, – мама школярки Наталія Шкелебей.

Такої ж думки й мама двох школярів Тетяна Носенко. Каже, якщо її дітей возитимуть в іншу школу, вони гірше вчитимуться: “Щоб потрапити в опорну школу, потрібно дуже рано вставати. Дитина буде втомлена”.

Нині в закладі 36 учнів й 13 вчителів, – говорить директорка школи Світлана Корчака. Додає, незважаючи те, що школа малокомплектна, учні посідають перші місця на районних олімпіадах, беруть участь в обласних. “Навантаження у нас невелике, тому що в малокомплектній школі менша кількість навчальних годин. Приїжджають до нас вчителі з міста Канева, двоє вчителів у селі проживають”, – директорка.

Як далі працюватимуть школи з малою кількістю дітей, пояснює головний освітянин області Валерій Данилевський. Каже, це вирішуватиме місцева влада. Торік на Черкащині вона ліквідувала 8 шкіл: “Є певні обмеження по освітній субвенції. Не фінансуються заклади, якщо в класі менше п’яти дітей. Тому тут питання більше не до облдержадміністрації, а до власників цих навчальних закладів. Як правило, це або об’єднана територіальна громада, або райдержадміністрація. У містах таких малокомплектних шкіл немає”.

Питання про закриття Яблунівського навчально-виховного комплексу, нині не стоїть, – розповіла начальниця відділу освіти Канівської об’єднаної громади Надія Голда. Як далі фінансуватимуть школу зможуть вирішити, коли Міністерство ухвалить відповідні документи. “Для нас це, звичайно, буде складно. Нам не вистачає коштів на заробітну плату. Хотілося б, щоб все таки на ці школи давалася субвенція”, – Наталія Голда.

Зі слів Валерія Данилевського, цьогоріч на Черкащині планують закрити 1 школу, у 4-х призупинити навчальний процес, 55 – реорганізувати: “Ми наполягаємо на тому, щоб початкова школа була максимально близько до дітей. Тобто майже у кожному населеному пункті. Середня й старша школа мають бути потужними закладами із хорошим матеріальним забезпеченням і досвідченими педагогами”.