Партія президента здобула тотальну перемогу на парламентських виборах і тепер матиме більшість у парламенті, що за чисельністю наближається до конституційної. Такі попередні результати голосування цієї неділі. Тож вперше з часів СРСР в країні всю повноту влади отримає одна партія – «Слуга народу», яка в особі Володимира Зеленського матиме в руках і президентську управлінську вертикаль, і Кабмін і парламент. І ось народ тепер від них чекає чуда…

Навіть «керівна і спрямовуюча» Партія регіонів свого часу не мала такого монополізму, і це, погодьтесь, дуже насторожує, адже ера «всесильного» Віктора Януковича закінчилась великим потрясінням для держави та війною. Занадто жадібні і нестримні дорвались з ним до влади ділки, які прагнули масштабно і за «завищеним курсом» конвертувати цю минущу народну прихильність у матеріальні блага для наближених. Звісно, за рахунок бюджету, наших з вами прав і свобод та європейських устремлінь.

Утім, у команді Януковича було чимало поміркованих і досвідчених діячів, які часто стримували ненаситний апетит соратників, тож, на щастя, повної руйнації держави не сталося.

У команді, що увірвалась у політику у фарватері Зеленського, будемо сподіватись, теж такі будуть. Однак, досвіду їм явно бракуватиме, це вже ясно. До того ж, перефразовуючи нещодавню тезу Турчинова, люди рідко бувають „чудотворцями”.

Приклад – обранці по черкаських округах, що просто «порвали» своїх конкурентів завдяки рейтингу «Слуги народу».

Любов Шпак – переможець по 194 округу у Черкасах, ректор Східноєвропейського університету економіки і менеджменту, політичний досвід – відсутній.

Олег Арсенюк, 195 округ (Чигиринщина, Чорнобаївщина, Драбівщина, Черкаси), екс-регіонал і син одіозного черкаського регіонала Олексія Арсенюка.

Андрій Стріхарський, 196 округ (Корсунщина, Канівщина, Городищина, Катеринопільщина, Тальнівщина, Шполянщина), столичний забудовник, навколо імені якого чимало скандалів із «розпилюванням» мільйонних тендерів, незаконними багатоповерхівками у елітних районах Києва та знищенням київських озер.

Олександр Скічко, 197 округ (Канівщина, Золотоніщина, Черкаський район та частина Черкас), відомий телеведучий та зять мільярдера Леоніда Юрушева.

Сергій Нагорняк, 199 округ (Жашківщина, Маньківщина), столичний бізнесмен, що проживає у місті Вишневе Києво-Святошинського району Київської області.

По суті, зі «старих» обранців у черкаських округах «дозволили» зайти в раду лише двом – Антону Яценку (округ №200, Умань, Христинівка, Монастирище) та Сергію Рудику (округ №198, Сміла, Кам’янка). Обидва – досить одіозні персонажі.

Яценка часто називають «батьком тендерної мафії», який останні п’ять років у парламенті працював у групі «Відродження» Віталія Хомутинніка, і який кілька місяців тому у розмові з олігархом Ігорем Коломойським висловив «готовність» «зробити пластичну операцію, щоб стати новим обличчям». Тоді Коломойський пообіцяв Яценку «щось придумати». От і придумали, виходить, висунувши йому за конкурента від «Слуги народу» жінку із Кіровоградщини, яку в окрузі ніхто не бачив і не чув.

Рудик – нащадок команди «легендарного» мера Києва Леоніда Черновецького-Космоса, чиї корупційні оборудки вже стали «хрестоматійними». Останні роки, не покладаючи рук, трудився у фракції Петра Порошенка і не раз оскандалювався із дорожними тендерами.

І ми ще мовчимо про тих, хто зайде до парламенту за списками «Слуги народу», що набрала 43%, адже там, як багато писали ЗМІ, люди Коломойського та Авакова.

І от перед цією командою постануть неймовірні спокуси та можливість «урвати» шалені гроші, а важелів стримування – практично ніяких. То чи підтримуватимуть вони «кіношний образ» Володимира Зеленського, відкидаючи імовірні власні «корупційні» інтереси? Великі сумніви, хоча і хочеться помилятись.

До слова, Володимир Зеленський вже натякнув, що збирається восени провести ще й дострокові місцеві вибори, щоб, так би мовити, остаточно «зачистити» українську владу під «Слуг народу», позбувшись навіть найменшого спротиву опонентів.

Тож очевидно, що Команда Зе дуже поспішає закріпитись, щоб швидко реалізувати своє «зробимо їх разом».

От тільки виникає стійка підозра, що „їх” – це не те, про що всі подумали, ставлячи галочку в бюлетені. А це якраз нас і країну.

Докази? Ось хоча б перше кадрове рішення, що стосується Черкащини. Команда Зеленського подала, а Кабмін погодив кандидатуру на голову Черкаської облдержадміністрації – такого собі Ігоря Юрійовича Шевченка, бізнесмена із нерухомістю в Росії, яку він набув у 2017 році, коли на Донбасі йшли війна і російські найманці вбивали наших хлопців.
Але навіть не це найбільше вражає. У Черкасах говорять, що Ігор Шевченко колись мав інше прізвище – Кикоть, і змінив його імовірно через проблеми із законом, нібито, через заняття контрабандою. Тож, якщо це правда і якщо Зеленський таки підпише указ про призначення, Черкащина вперше за історію існування отримає «несудимого» губернатора.

І тепер уявіть, що цей Кикоть-Шевченко матиме абсолютну підтримку парламентарів, всіх органів місцевого самоврядування та особисто президента. Скандальному і зажерливому Сергію Тулубу таке і не снилося!

Тож рано наші обивателі почали стогнати про «тотальне зубожіння», рано. І даремне «закликали» мир «за будь-яку ціну». Все це може здійснитись, але буквально. Бо коли, відібравши владу у «бариг», всю її, ще й з надлишком, віддали «політичним пройдисвітам», що не мають ані стратегії, ані єдиного бачення щодо реформ, війни та виходу із кризи, – то можна очікувати чого завгодно.