Замінюють вікна, прибирають квартири, аби повернутися додому. В Умані у зруйнованій російською ракетою багатоповерхівці та сусідніх тривають ремонтні роботи. Нині вже відновили водопостачання та електроенергію, розповіла Суспільному міська голова Умані Ірина Плетньова.

Потрощені вікна, вибиті стіни та забрані 23 людських життя. У цьому районі Умані досі тривають відновлювальні роботи. Будівельники розбирають пошкоджені залишки бетону. Досі на стіні зруйнованої квартири горішнього 9-го поверху висить різьблена з дерева картина. Поверхом вище працюють фахівці.

До своїх стін у сусідній зі зруйнованим другим під’їздом Людмила Миколаївна повертається заради кота. Після ракетного удару жінка тут жити не може.

“Дуже важко морально. Що я з того пам’ятаю, що вилетіло з пам’яті. Як побачила, що половини будинку немає”, — розповіла жителька будинку Людмила Видрик.

Двері, зв’язані мотузкою, Людмила поки не мінятиме. Чекатиме на висновки комісії, чи придатний будинок для життя. Саме зараз працюють експерти, які вирішать долю багатоповерхівки, говорить міська голова Умані Ірина Плетньова.

“Зможе він надалі відновлюватися чи прийдеться його розбирати. Хоча за попередніми висновками ми розуміємо, що такий будинок можна буде відновити”, — сказала міська голова Умані Ірина Плетньова.

У сусідній багатоповерхівці замінюють вікна. Їх потрощило вибуховою хвилею. Нові дали безплатно.

“На весь будинок дали безплатні вікна. Є люди, які ставили своїм коштом, але основна маса – вікна безкоштовні, установка безоплатна”, — розповіла мешканка сусіднього будинку Тетяна Ціхорська.

Нині ж відновили пів тисячі вікон, говорить голова облвійськадміністрації Ігор Табурець.

“З початку червня будемо говорити про створення проєктно-кошторисної документації і будемо починати з 2 під’їзду відновлюватися”, — сказав голова обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

Нагадаємо: В Умані вранці 28 квітня, під час масованої атаки на Україну, сталося влучання житловий будинок.  29 квітня пошуково-рятувальну операцію завершили. Загалом рятувальники розшукали 23 тіла загиблих.  Фахівці склали 530 актів попереднього огляду про пошкоджене та знищене майно. Пошкоджень зазнали 27 навколишніх будинків.