Майже щодня обласні ЗМІ рясніють повідомленнями про перекриття доріг жителями різних населених пунктів Черкащини. Люди в такий спосіб протестують проти катастрофічного стану автошляхів у більшості районів області, вимагаючи до зимових холодів та снігу хоч трохи «підлатати» дорожнє покриття. Чимало громадських активістів взагалі пропонують розпочати на Черкащині «дорожній майдан», закликаючи людей до акцій протесту щодо дорожнього геноциду, який організувала нинішня обласна влада. Знову на вустах черкащан призабуте: «Дістали!»

За інформацією обласних інтернет-видань на питання, яка проблема сьогодні турбує людей найбільше, більшість читачів стверджують, що саме критична ситуація із дорогами найсильніше допікає черкащанам. Хоча ще рік тому наші земляки вважали головними проблемами в області зависокі ціни на найнеобхідніше та завищені тарифи на комунальні послуги. Отож, нині наші дороги і справді «дістали» усіх!

Попри постійні обіцянки обласної влади щодо швидкого та якісного ремонту доріг, маємо просто надзвичайну ситуацію на автотрасах, які загрожують здоров’ю та життю громадян. У цьому році чимало аварій із смертельними наслідками сталися в нашій області безпосередньо через критичний стан «розбомблених» доріг.

Уже наступила осінь, а очільник області та його заступники, куратори, які відповідають за  стан ремонту і утримання доріг, продовжують розказувати казки про відремонтовані десятки кілометрів автошляхів, ніби цинічно знущаючись над людьми.

До речі, на кількох сесіях обласної ради у минулому та цьому році особисто жорстко ставив питання щодо серйозного розгляду «дорожного» питання депутатами. Зокрема, підготував звернення від облради до правоохоронних та контролюючих структур щодо ретельної перевірки якості виконання ремонту та утримання автошляхів області, цільового і ефективного використання коштів при проведенні цих робіт із 2015 року і до сьогодні. Але провладна більшість мої ініціативи не підтримувала. Їхні спікери і «дорожні» куратори заявляли, що все з цим питанням гаразд і все типу «під контролем», або не доставало потрібних депутатських голосів.

Це, на превеликий жаль, є діагнозом стану речей у владі і суспільстві. І хвороба ця відома всім – це системна корупція і безвідповідальність.

Найчастіше освоювати багато мільйонні кошти на ремонт доріг знаходиться багато охочих, а от відповідати за якість і терміни проведених робіт ніхто не поспішає. Принаймні, за останні роки не було чути гучних «дорожніх» справ і практично ніхто не поніс серйозної відповідальності за «убиті» черкаські дороги. Хоча в усіх договорах чітко прописується, що виконавець робіт (підрядна організація) несе відповідальність за якість виконаних робіт та повинен надати гарантійний термін на ці роботи, а служба замовника також несе відповідальність за якість виконаних робіт та організацію заходів по усуненню виявлених недоліків при ремонті та утриманні автомобільних доріг. Можемо зробити висновок, що вся ота «відповідальність» нині осідає у кишенях чиновників…

Як відомо, левову частку відповідальності за стан місцевих доріг сьогодні несуть саме обласні та районні владці. Адже більшість автошляхів на Черкащині перейшли під опіку місцевої влади і під це виділено багатомільйонні ресурси. І саме наша влада нині має, як кажуть, по повній програмі відповісти за критичний стан черкаських доріг.

Тому і хочеться звернутися до громадян, які перекривають автошляхи, та й до активістів, що вимагають «дорожні майдани», із закликом: «Не туди б’єте, друзі!» Загороджуючи проїзд на дорогах для таких самих громадян, як і вони, наші активісти тільки озлоблюють людей. Треба брати в облогу обласних і місцевих чиновників, проводити  громадські акції під стінами владних будівель, а, може й, пікетувати їх оселі чи шляхи по яких вони їздять… Або час від часу катати по убитих дорогах на їхніх же приватних автомобілях.

Можна сприймати це і за жарт… Але однозначно треба по серйозному об’єднати зусилля громадськості, правоохоронців, депутатів із різних фракцій, щоб подолати корупцію і безвідповідальність під час ремонту та будівництва автошляхів. А наслідки «дорожної» корупції та відкатів стирчать в нашій області із кожної вибоїни і ями…

До речі, на одному з останніх засідань Кабінету Міністрів прем’єр Володимир Гройсман жорстко заявив, що місцева влада та дорожні ремонтники повинні відповісти за кожну гривню вкладену в наші автошляхи. Особливу увагу на це мають звернути правоохоронні органи, які зобов’язані нещадно боротися із розкрадачами народних грошей під час ремонту доріг. Як раз, у нашій області із цим якось не склалося…

А владі слід пам’ятати, що коли більшість громадян дістає за живе, то люди здатні дати будь-яким режимам гідну відповідь…

blankОлег Баштан, голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка в облраді