Черкаські ЗМІ всі вихідні навперебій пишуть про те, що депутат обласної ради від Радикальної партії Олег Баштан після дитячого фестивалю “Гроно калини” у Христинівці, співорганізатором якого був він сам та його партія, побив сімейну пару, унаслідок чого ті опинились в реанімації. Подружжя нібито після заходу зробило зауваження депутату, який, за версією ЗМІ, пиячив в парку.

“Молоде подружжя, що в цей час відпочивало в парку неподалік, зробило зауваження зухвалій компанії: довкола них перебувало багато дітей, і нікому не цікаво дивитися, як хтось заливається алкоголем і відповідно себе поводить. Замість того, щоб вибачитися, Олег Баштан наніс чоловікові удар головою в ніс. Після цього депутатські товариші по чарці зчинили бійку, в результаті якої чоловік, що зробив зауваження, з множинними травмами опинився в лікарні, а його дружина — у відділенні реанімації”, – повторюючи один одного, смакують деталями журналісти.

Звичайно ж, відео інциденту додається.

І все, справа зроблена, “нелюдське обличчя” депутата викрито, тепер справа за його партійними босами та правоохоронцями.

От тільки одне дуже принципове зауваження – на викладеному у мережу відео бійки серед конфліктуючих людей НЕМАЄ депутата Олега Баштана. Якщо проглянути відеозапис уважніше, то можна зрозуміти, що він – змонтований із різних шматочків, знятих різними телефонами. Спочатку видно компанію людей, які сидять за столом біля дороги (не у центрі парку, як пишуть ЗМІ, поряд немає ніяких дітей, – але це вже дрібниці). Люди спокійно спілкуються, не смітять, не хуліганять, не галасують. Це організатори фесту, серед яких справді видно кілька депутатів, очільника Христинівської райради і Олега Баштана. Потім ті, хто знімав відео, почали демонстративно присікуватись до людей за столом, переходячи на крик і лайку. До них наблизились кілька жінок і чоловіків із компанії за столом, почали з’ясовувати, хто вони такі. Однак це робив не Олег Баштан. На відео гарно видно, що до “відеооператорів” він так і не наближався, а у бійці беруть участь зовсім інші люди. Тож заголовки типу “Баштан вклав на лікарняне ліжко сімейну пару”, м’яко кажучи, дуже перебільшені.

Знайди схожість: ось фото депутата облради Олега Баштана. Нижче відео бійки. Спробуйте знайти Баштана серед людей, які побились

Даруйте, але так можна написати, що Дональд Трамп побився із Ангелою Меркель на саміті в Давосі, і виставити відео бійки будь-якого чоловіка із будь-якою жінкою на фоні давоських декорацій. І нехай тоді ті пояснюють, що вони не билися, адже на заході тому таки ж були? І нікому не здається дивним, що ЗМІ так сліпо і дослівно повторили фразу про “кровопивцю-депутата”?

Але далі – цікавіше. Виявляється, із зламаною щелепою в реанімації опинилась зовсім не та жінка, яка голосить на відео. У лікарні лежить – хвилиночку уваги! – дружина Олега Баштана, яка є на оприлюдненому відео, і на якому вона намагається з’ясувати, що це за люди і, головне, з якою метою знімають її та інших організаторів фестивалю з трьох телефонів одночасно. Утім, момент, коли вона отримала явно неслабкий удар в обличчя – на відео недомонтували. Можна навіть не запитувати, чому.

Олег Баштан і його дружина Олена

І ще один цікавий нюанс: практично одразу на інцидент “оперативно” відреагував народний депутат від Радикальної партії Віктор Вовк, який донедавна був куратором Черкащини від цієї політсили.

“Як народний депутат України обіцяю громадянам проконтролювати належне та ретельне розслідування поліцією цього кричущого злочину. РПЛ не покриває негідників ― це принципова позиція нашого Лідера Олега Ляшка”, ― безапеляційно, навіть не вникаючи в деталі, рубонув Віктор Вовк.

Тут вам і зразу ж “злочин”, “виключення з лав РПЛ” і “позбавлення мандату”. Не здається, надто поспішним у такій ситуації? Зазвичай же кажуть, що треба розібратись, дочекатись висновків правоохоронців. Принаймні, в РПЛ роблять саме так, і частіше навіть говорять про “провокації” проти партійців і “політичні переслідування”, згадайте кримінальні справи проти Мосійчука та Лозового. А тут кримінальна справа хоч і порушена, але за фактом хуліганства, і Баштан у ній аж ніяк не як підозрюваний фігурує, а швидше як постраждалий, з огляду на травми його дружини.

І тут варто згадати інший скандал, який трапився у Радикальній партії Черкащини кілька тижнів тому. Нагадаємо, що у Черкаській обласній раді після виборів утворилась фракція Радикальної партії, її очолив помічник нардепа Вовка Вадим Гайович. За рік партія “продавила” йому посаду заступника голови облради, а пізніше через постійні інтриги і скандали з партійцями того ж Гайовича і Вовка із фракції вийшла більшість депутатів, і вона саморозпустилась. Логічно, що Гайовича, який вже не представляв жодної фракції в раді із посади заступників випхали, а депутати, офіційно поставивши йому провину повну бездіяльність на посаді, проголосували за цю відставку. Утім, із повним фіаско РПЛ в облраді не змирилась частина активних депутатів, вони зібрали із залишків партійців мінімальну кількість депутатів і знову утворили фракцію. От тільки її головою вирішили обрати вже не Гайовича, а – Баштана. Напевне, Гайович і Вовк такої “наруги” не стерпіли. І через кілька тижнів після офіційного оголошення про утворення фракції РПЛ на сесії облради раптом “прозріла” ще одна помічниця Вовка Ірина Бачинська, яка заявила, що документи про створення фракції нібито сфальсифіковані. І навіть заяву в правоохоронні органи нібито з цього приводу написала. Чому вона промовчала на сесії, коли Баштана проголосили головою фракції – зрозуміло ж, у цих документах ані слова. Але погодьтесь, у тому, що Вовк не в захваті від Баштана, сумнівів не викликає. До того ж, кажуть, на початку року нардепа усунули від кураторства РПЛ в області і “попросили” з посади очільника обласної організації, якою тепер керує Іван Полудень. Тож моменту політично “стратити” Баштана він явно чекав з нетерпінням.

Не варто забувати також і те, що Олега Баштана називають одним із імовірних кандидатів у народні депутати по умансько-христинівському окрузі. А там, як відомо, безроздільно і кілька скликань підряд “царює” нардеп Антон Яценко. І, можливо, невипадково, що першими про “побиту депутатом сімейну пару” написали уманські ЗМІ, які пов’язують саме із цим впливовим чоловіком. А з огляду на те, що практично всі політсили нині привели свої лави у стан повної бойової готовності перед наступними виборами, і сам Антон Яценко не раз вчиняв політичні “набіги” на Баштана, можна припустити, що штаби нардепа також можуть бути зацікавлені у “нейтралізації” імовірного опонента.

Після усіх цих запитань виникає стійке враження, що інцидент хтось ретельно планував і підготувався до нього на відмінно. Чи був мішенню Олег Баштан? Можливо, а можливо метою було дискредитувати саме патріотично-виховне дійство, в якому брали участь ветерани АТО, волонтери. До речі, АТОвці саме такий висновок і зробили, оприлюднивши відкрите зевернення до ЗМІ з вимогою спростувати неправду, а до правоохоронців – ретельно розслідувати правопорушення.

 

Сам же Олег Баштан відзначає, що, напевне, “комусь дуже не подобаються чи українські фестивалі, чи його громадська і депутатська робота, чи Радикальна партія Олега Ляшка”.

 

Про деталі можна почитати у пості Олега Баштана у “Фейсбук”.

Варвара Горова