28 червня Україна відзначає 22-гу річницю Конституції. Основний закон без перебільшення можна назвати великим досягненням нашого народу. Адже він дозволив не лише стабілізувати Українську державу два десятиліття тому, а й закласти фундамент побудови українського законодавства загалом. Проте Конституцію, яку визнано однією з найкращих у світі, наші громадяни, зокрема і влада, виконують далеко не завжди. Чи означає це, що Основний закон потрібно доопрацювати та осучаснити, – про це в інтерв’ю сайту “Прочерк” з лідером Аграрної партії України Віталієм Скоциком.

– Пане Віталію, наша Конституція, м’яко кажучи, недосконала. Чи можемо ми пишатися Основним законом із недоліками?

– Вітчизняні теорія та практика творення конституцій є одними з найбільш давніх у Європі. Зокрема, це Конституція Пилипа Орлика 1710 року. Вплив конституційних ідей та ідеалів, закладених у ній, був надзвичайно важливим для розвитку не лише української, а й усієї європейської конституційно-правової думки.

Конституція 1996 року дійсно стала важливим символом консолідації українського народу. Вона проголосила Україну суверенною, незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою, визнала людину найвищою соціальною цінністю та утвердила реальне народовладдя. Тому однозначно ми можемо пишатися нашим Основним законом. Проте, звісно, Конституція містить і багато недоліків. Їх потрібно усувати.

– Які це недоліки?

– По-перше, йдеться про відсутність балансу гілок влади – законодавчої, виконавчої і судової. Зокрема, немає чіткого розподілу відповідальності, тому постійно виникають різноманітні політичні конфлікти інституційного характеру. Також через украй застарілий адміністративно-територіальний устрій, який прописаний в Основному законі, Україна донині не отримала ефективної системи місцевого самоврядування. І реформа децентралізації, на жаль, не усунула цієї проблеми. До того ж через те, що в Конституції призначення і звільнення суддів пов’язані з політичними суб’єктами – Президентом і парламентом, – ми не маємо повністю незалежної судової системи.

Та головною проблемою Конституції України є її невиконання. Нонсенс, але в нас найчисленніші порушення Основного закону – саме з боку вищих органів державної влади.

– Що пропонує Аграрна партія, аби зробити Конституцію дієвою?

– Аграрна партія вважає за необхідне здійснити осучаснення та оновлення Конституції України. І йдеться не тільки про внесення змін безпосередньо до тексту Основного закону, але й про ухвалення законів, які повинні доповнити головні конституційні положення. Так, парламентсько-президентська форма правління, яка існує в Україні, характеризується відкритим дуалізмом влади. Повноваження Президента та Уряду не є чітко визначеними, пересікаються і суперечать одне одному, а парламент узагалі часто перебуває «над процесом». Аграрна партія вважає, що необхідно, по-перше, узгодити взаємовідносини у трикутнику «Президент – Верховна Рада – Кабінет Міністрів». Зокрема, ухвалити Закон «Про Президента України», який чітко визначить межі компетентності глави держави та позбавить його функцій, що дублюють повноваження Уряду, а також надають додаткові важелі впливу на судову та правоохоронну системи, дозволяють, усупереч децентралізації, здійснювати контроль над органами місцевого самоврядування тощо. По-друге, слід терміново змінити виборчу систему. Нині в Україні діє змішана, що є найгіршим варіантом з усіх можливих, оскільки передусім поєднує негативні фактори з кожної системи. Тому реальна деолігархізація політичної системи країни можлива лише за умови проведення реформи виборчого законодавства, в основі якої повинен бути перехід до пропорційної виборчої системи з відкритими списками.

Також необхідно зафіксувати в Основному законі збільшення ролі самоврядування через удосконалення бюджетної та податкової систем, ліквідацію адміністративної вертикалі влади і дублювання управлінський функцій. Окрім цього, потрібно впровадити норми, що гарантуватимуть захист інформаційного та культурного простору України, розширять можливості проведення референдумів на всеукраїнському та місцевому рівнях.

– Хочеться вірити, що час цих змін настане.

– Саме Основний закон може допомогти подолати поширений у суспільстві правовий нігілізм, сформувати цінності та ідеологічні засади, здатні об’єднати український народ. Упевнений, ми обов’язково станемо свідомою та відповідальною нацією, навчимося обирати і контролювати нашу політичну еліту, привчимо кожного до політичної відповідальності за свої дії, а Конституція в цьому буде основою для ухвалення справедливих рішень. Час оновлювати країну! Час рости