У Черкасах міська влада очікує, що приватні перевізники можуть звернутися з проханням підняти ціни на квитки. Це пов’язано зі значним здорожчанням пального. Наразі водії автобусів мусять шукати «дизель» по всьому місту. Розповідає сайт «Про все».

«У Черкасах лише 7 та 27 маршрути не їздять. А так, всі працюють,  – повідомив начальник управління транспорту ЧМР Віталій Москаленко. –  Звісно, мають коротший робочий день. Зараз проблема саме з пальним. У приватних перевізників поки є резерви. На жаль, місто і держава не дотує їх. Все на їхніх плечах. Колапс станеться, якщо повністю пропаде «дизель». Зараз водії їздять по заправках і шукають пальне. Ллють же по 10-20 літрів.  Щовечора автобус об’їжджає 2-3 заправки, аби на ранок була змога виїхати. Знаходять, заправляють. Але ж  47 гривень за літр.

Ціна в 9 гривень за квиток встановлювалась, коли паливо було не більше 30 гривень.  Із початку війни кількість автобусів на маршрутах зменшилась майже удвічі.

«Думаю, перевізники будуть звертатися з приводу підняття цін на проїзд, – вважає Москаленко. – Тариф 9 гривень встановлювався, коли «солярка» була 27-28 гривень. Та якщо не буде чого залити в бак, то хоч 100 гривень став, автобус не поїде. Працюють майже в нуль, але працюють. Водії й кондуктори їздять. В людей є робота, зарплата. Багатьох водіїв позабирали захищати Батьківщину. Інші, через фактор паніки, повиїжджали, щоб родини вивезти. Через два тижні почали повертатися. Автобусів раніше було приблизно 160 одиниць, а зараз 80-90. Кондукторів не планують звільняти. Єдине, з Києва поприїжджали водії, які не звикли працювати з кондукторами. Тому категорично  їздять самі. А місцеві звикли в парі бути».

Питання доцільності роботи кондукторів виникне після війни. Тоді в маршрутках хочуть почати впроваджувати електронні квитки.