Серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті в усьому світі. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2019 році від серцево-судинних захворювань померло 17,9 млн людей, що становить 32% усіх смертей у світі. З цих смертей 85% були спричинені інфарктом та інсультом. Розповідає МОЗ.

Що робити, щоб запобігти розвитку серцево-судинних хвороб (зокрема, інфаркту), як розпізнати серцевий напад та зменшити ризик повторного? 

Серцевий напад (або інфаркт) – блокування роботи серцевого м’яза внаслідок утворення кров’яного згустку (тромбу) в артерії, що живить його, або спазму. Коли приплив крові до серця припиняється, виникає інфаркт. Ділянка серцевого м’яза, що живиться цією артерією, починає відмирати. Ступінь пошкодження серцевого м’яза залежить від розміру ділянки, що постачається закупореною судиною, і часу, що минув між серцевим нападом і отриманням лікування.

Операцію з розширення кровоносних судин серця і відновлення в них кровотоку називають стентуванням. Що швидше людина з інфарктом отримає невідкладну допомогу, то меншими будуть пошкодження серця. Оптимальним є час до двох годин.

Як розпізнати інфаркт?

Іноді серцевий напад має різкі інтенсивні прояви. Але більшість із них проявляється повільно та супроводжується легким болем або дискомфортом. Ось кілька ознак, які мають вас насторожити, оскільки можуть свідчити про серцевий напад:

Відчуття тиску, стискання, печіння або біль посередині грудної клітини. Такі відчуття не минають кілька хвилин поспіль або мають хвилеподібний характер: минають і повертаються знову.

Біль або дискомфорт в одній або обох руках, спині, шиї, щелепах або животі.

Задишка з дискомфортом у грудях або без нього.

Відчуття панічного страху.

Раптова слабкість.

Холодний піт, нудота або запаморочення.

У разі, якщо ви підозрюєте у себе інфаркт, негайно зверніться по медичну допомогу. Про те, як отримати допомогу в разі інфаркту під час воєнного стану, читайте у нашій публікації.

Як попередити інфаркт?

Зазвичай ризик розвитку серцево-судинних захворювань можна суттєво знизити, якщо дотримуватися здорового способу життя та стежити за здоров’ям. Що ви можете зробити, щоби продовжити життя власного серця?

Не куріть і уникайте пасивного куріння.

Контролюйте показники кров’яного тиску. Якщо він високий – зверніться до лікаря.

Дотримуйтеся збалансованого харчування, зменшіть споживання продуктів з високим вмістом насичених і трансжирів, солі, доданого цукру.

Приділяйте фізичній активності середньої інтенсивності щонайменше 150 хвилин на тиждень.

Досягніть здорової ваги і підтримуйте її.

Контролюйте рівень цукру в крові.

Регулярно відвідуйте лікаря.

Дотримуйтеся режиму приймання призначених ліків.