Двадцять один робочий день замість семи – настільки збільшились строки термінового виготовлення закордонних паспортів. Такі зміни через чергу на виготовлення біометричних документів, повідомила Суспільному пресофіцерка управління міграційної служби в області Ірина Єршова.

Черга утворилась, оскільки на початку повномасштабного вторгнення були відключені реєстри та призупинена робота деяких електронних сервісів.

Стан виготовлення перевіряйте на сайті міграційної служби за номером вашого українського паспорта.

Черкащанка Наталія Бутко переоформлює закордонний паспорт старшому сину. Розповіла, що нині такі документи мають бути у всіх членів сім’ї, аби була можливість вільно пересуватися.

“От у нас малюк народився майже два роки тому, ми відразу зробили йому паспорт. Тобто, щоб закордонний паспорт був у нас завжди напохваті, а в старшого ось закінчується. Ми виїжджали вже з ними за кордон, вернулися і вирішили, що нехай краще буде з нормальним терміном паспорт”.

За словами пресофіцерки служби Ірини Єршової, Пані Наталю як і всіх відвідувачів міграційної служби про можливу затримку виготовлення документів попередили.

“Воєнний стан повпливав на те, що змінилися строки виготовлення документів. Якщо раніше ми отримували біометричний закордонний документ терміновий за 7 днів, не терміновий — 20 робочих днів. То зараз терміновий доводиться чекати черкащанам три тижні, не терміновий місяць, до півтора місяця”, — пояснила пресофіцерка.

Андрій Ханін прийшов за вже готовим паспортом для своєї однорічної доньки. Про затримку його попередили завчасно, тож знав, що замість півтора тижня має чекати три.

“Про те, що паспорт готовий я дізнався на сайті, чекав три тижні”, — розповів чоловік.

Кількість охочих оформити закордонний паспорт нині така ж, як і торік. За аналогічний період, який припав на період підготовки до відпусток, паспорт оформили майже тридцять тисяч черкащан, пояснила Ірина Єршова: “Із початку війни, станом на 22 червня, понад 29 тисяч оформлено закордонних паспортів і майже 12 тисяч ID-карток, тому можемо зробити висновок, що закордонні паспорти оформлюються активно”.

Про готовність документа можна дізнатися на сайті Державної міграційної служби, дані на якому оновлюють раз на добу, додала Ірина Єршова. Та наскільки швидко будуть готові документи — залежить від роботи Поліграфкомбінату України: “Ми приймаємо документи на оформлення, вчасно відправляємо їх на друк, а от фізичне виготовлення — за Поліграфкомбінатом України, який виготовляє саме ці документи”.

Електронні черги відновили свою роботу з 15 березня. Тому у порядку живої черги можна подати документи або спланувати свій візит і записатися через сайт. А ще скористатися новою послугою — одночасним оформленням ID-картки та закордонного паспорта.