За процесуального керівництва прокурорів Черкаської обласної прокуратури повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою переселенцю із м. Сєвєродонецьк, який останній час проживав на території Черкаського району та виявляв бажання воювати проти України на стороні збройних формувань рф за вчинення злочину передбаченого ч. 3 ст. 436-2 КК України. Інформує пресслужба обласної прокуратури.

Так, в ході досудового розслідування, встановлено, що фігурант з мотивів несприйняття існуючої української влади та схвалення політики країни-агресора, упродовж серпня 2022 року серед свого оточення висловлював твердження, що полягали у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії російської федерації проти України.

Зокрема найбільш кричущими висловлюваннями до прикладку були вислови: У меня украинцы все забрали.

Мой долг воевать с ними пока дышу. Пока дышу»; «Хуже фашистов»; «Я скажу [Кадирову], что я ненавижу украинцев, что они шайтаны демоны».

На даний час підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою в розмірі 130 000 грн.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ в Черкаській області.

Довідково: санкцією ч. 3 ст. 436-2 КК України передбачено покарання від 5 до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.