У Чорнобаї на Черкащині молодь готує чаї для військових. Місцеві жителі приносять лікарські трави. Їх висушують та формують у пакети з теплими побажаннями, розповіла Суспільному лідерка молодіжного простору “Lifehouse” Дарина Гонтар.

Трави – мелісу, ехінацею, чорнобривці, пижмо, деревій, звіробій, материнку, липу, м’яту – сушать на горищі Будинку культури.

У мирному житті на сцені клубу виступали артисти, нині ж піддашшя над нею залучили для волонтерських потреб, розповів художній керівник Андрій Купчин.

“Ми це приміщення використовуємо як місце, де можна посушити цілющі трави. Потім будемо їх пакувати й передавати нашим землякам, які нині на передовій боронять Україну від російських загарбників”, – розповів чоловік.

Жителька Чорнобаю Неля Приходько привозить велосипедом уже висушені трави.

“Побачила оголошення у фейсбуці, що наша Молодіжна рада таке організовує, от і вирішила долучатися і запросити сусідів. Хто як може, лиш би чим-небудь допомогти. Серед трав й Іван-чай, і деревій, і багато інших. Стараємося, щоб було смачно”, – зазначила жінка.

Ініціатором чайного збору для військових стала місцева вчителька. Потім цю ідею підтримала молодь, розповіла лідерка молодіжного простору Дарина Гонтар. З її слів, у перші дні були вражені, наскільки активно люди приносили трави: “Люди несли багато різноманітних трав і плодів, і вже сушених, і тільки збираних. Нині приміщення «молодіжки» завалене різнотрав’ям. Листя смородини, липа, м’ята, різні трав’яні квіти – це все в холодну пору допомагають зігрітися. Це дуже скоро буде потрібно нашим захисникам”.

Формують чай із трьох-чотирьох інгредієнтів. Його, за словами волонтерки Ніки, має вистачити на 7-8 заварювань.

“В ароматний збір ми кладемо цвіт липи, нагідки, а також м’яту. І обов’язково прикріплюємо такі надписи, щоб воїни, коли їх відкриють, отримали трохи позитиву”, – розповіла вона.

Цю серію назвали “Випий чаю з Чорнобаю”. Відтак, кажуть дівчата, земляки зігріються не лише напоєм, а й теплими спогадами про рідний край.