Знамениту вишиванку Володимира Зеленського, в якій президент вітав українців із Днем вишиванки 19 травня, продали на благодійному аукціоні у Вашингтоні за 100 тисяч доларів. Про це повідомляє “Голос Америки”.

Вишиванку Зеленського захисного кольору, як у військової форми, і з візерунками, купила американська юридична компанія Asters USA.

“Сполучені Штати – це перша країна в якій ми робимо офіційну презентацію платформи United 24, – розповіла Голосу Америки, посолка України в США Оксана Маркарова, і додала. – Символічно, що ця презентація відбувається на 100-й день російської війни проти України”.

“Ukraine House виступив партнером цієї ініціативи в США. Відтак кошти на United 24 пересилаються через спеціальний рахунок Ukraine House. Люди які робитимуть пожертви отримають усі пільги в податковій сфері США, відповідно до місцевого законодавства”, – пояснила Голосу Америки Маркарова.

За словами української посолки, ідея створення спільної платформи на допомогу Україні виникла через велику кількість запитів на пожертви з усього світу.

“На сайті United 24 можна побачити звіти. Вони з’являються щотижня. Люди перерахували кошти і бачать конкретний броньований автомобіль, який було придбано. Чи конкретні двері та вікна, які було встановлено у місцевій школі”, – додала Маркарова.

Президент України Володимир Зеленський закликав усіх присутніх долучатись до нової прогами. За чотири тижні через United 24 було зібрано 50 мільйонів доларів. Найбільша кількість донорів – зі Сполучених Штатів.

Під час благодійного аукціону, окрім вишитої сорочки українського президента, були продані футболки із підписами Артема Довбика та Андрія Ярмоленка, в яких вони змагалися під час виграшного матчу української збірної проти збірної Шотландії, 1 червня. Також, “з молотка” пішов відомий керамічний кухоль у формі півника, аналогічний тому, який вцілів на шафці в обстріляному росіянами житловому будинку, в селищі Бородянка, що на Київщині.

blank

“Обидва лоти коштували нам 1700 доларів. Гроші підуть на United 24. Ми ще до початку (повномасштабної ред.) війни підтримували один український батальйон, іще з 2014-го року. Зараз ми із парафією церкви святого Андрія вже 8 чи 9 повних вантажівок допомоги відправили до України. Ми у будь-якому разі планували продовжувати робити пожертви, але авжеж, цікавіше, якщо за це отримуєш якийсь лот. Тож, ми дуже задоволені”, – розповідають “Голосу Америки” українські американці Ганя Черняк та Ігор Самокіш, які стали новими власниками керамічного півника та футболки Андрія Ярмоленка.

Також були розіграні: прапор України із підписом президента Зеленського, вино яке вціліло у сховищах, зруйнованих російськими обстрілами, поштові марки із цитатою українських військових на о. Зміїний та інші лоти.

Нагадаємо, у Лондоні провели благодійний аукціон Brave Ukraine на підтримку України. На ньому флісову кофту президента Володимира Зеленського продали за 90 тисяч фунтів стерлінгів.