“Танго Марії”, “Боїнг-боїнг”, “Ніч перед Різдвом” та інші вистави Черкаського академічного музично-драматичного театру імені Шевченка виклали у мережу. Зі слів актора Павла Гончарова, зробили це з нагоди Всесвітнього Дня театру, який відзначають 27-го березня. Раніше у цей день показували прем’єри, нині через карантин, глядачі переглядатимуть архіви онлайн, розповідає Суспільне.


Вистави, які показували п’ять-десять років тому, сьогодні у вільному доступі. Ідея викласти їх у мережу з’явилася після того, як ввели карантин, – розповідає актор Павло Гончаров:

– Сформувався список вистав, які не йдуть в репертуарі , але залишили вагомий слід в історії театру. Це не для популярності, а для того, щоб підтримати людей, особливо тих, хто без театру жити не можуть.

blank
Павло Гончаров каже: улюбленої вистави у нього немає, кожна особлива по-своєму:

– Найбільше запам’яталося в роботі дуже цікава вистава Гулака-Артемовського. Вся трупа була задіяна. Багато пісень, молитов, звучання фантастичне. Це ж наш черкащанин, відомий всьому світу.

Актор Сергій Бобров театру присвятив 24 роки. Частина відеовистав із його архівів:

– Архів я почав збирати давно, як з’явилася у мене відеокамера. На той час, починаючи в 90-х роках, це взагалі було дуже важко, ми запрошували тільки телекомпанії, щоб зняти вистави.

Коли переглядаєш ці відео онлайн, пригадуєш репетиції до ночі і різні казуси, – говорить Павло Гончаров. Один із таких трапився під час гастролей з виставою “Мізантроп”. Тоді він з колегою переплутав сценічні костюми:

– Він ходив до костюмерів і постійно розшивав штани, думав, що так за літо поправився і тривала ця історія півроку, доки ми не зустрілися у гримерці і побачив, що в нього мої штани розшиті, а його вшиті, ось така кумедна історія.

blank
Дружина Павла Ольга розповідає, з деяких вистав пам’ятає навіть репліки. Коли театр на карантині, додає вона, онлайн перегляд архівів – те, що треба:

– Є “12-та ніч” – це Андрій Критенко приїхав і переклад Андруховича втілив в такій постановці, не знаю, чи пропустила, хоча б один показ, скільки вона йшла, скільки й ходили на виставу. Можливо для когось буде не зрозуміло, як вживати театральні постановок. Через ютуб-канал, але для тих, хто це бачив, пам’ятає свої відчуття, які оживають при перегляді.

blank

Нині в театрі готують нову виставу “Контрабас розбушувався”. Дата прем’єри поки що невідома. Репліки актори вчать вдома, інколи репетирують і з рідними.