Вересень 2021 стартував аномальним холодом. Сьогодні, вранці 6 вересня, метеостанції Сміла зафіксувала заморозок на висотні 2 см від поверхні ґрунту інтенсивністю 1º, а метеостанція Золотоноша – 3º та на поверхні ґрунту -1º Це найбільш ранні заморозки на Черкащині за останні 30 років спостережень Як відомо, раніше вони реєструвалися: на поверхні ґрунту – 11.09 (Черкаси, 2004 р.), у повітрі – 19.09 (Умань, 1995 р.). Холодна аномалія вересня поки що продовжується. Інформує головний синоптик Черкащини Віталій Постригань.


За пронозом, північний антициклон «HERMELINDE», який переміщується на центральну Україну, зумовить ще цієї ночі інтенсивне вихолоджування земної поверхні. Тому, знову є умови для заморозків на поверхні ґрунту, інтенсивністю 0-3º. Але завтра вдень той самий антициклон забезпечить добрий прогрів і температура підвищитьсядо 18-20º тепла.

Надалі, до середини тижня, за підтримкою слабких південних вітрів, потеплішають як дні до 20-25º, так і ночі до 6-11º.

У найближчі вихідні погода суттєво не зміниться, лише збільшиться хмарність, що дещо обмежить денний прогрів: температура вдень 18-23º, вночі 6-11º.

На фоні підвищеного атмосферного тиску поточний тиждень прогнозуємо без дощів.

Короткий період «бабиного літа» в умовах мінливості погоди та тенденції ранніх похолодань, виявиться особливим дарунком природи. Як все ж добре, що воно хоча б на нетривалий час повертається в рідний край! В цю пору всі дні сонячні. Лише вранці та ввечері відчувається прохолода. Особливою прикметою «бабиного літа» стає наявність всюди павутиння.