Вже кілька тижнів українці активно опановують нові прилади, які допомагають зберігати світло і тепло у помешканнях під час відключень електроенергії. Через це у Державній службі України з надзвичайних ситуацій просять неухильно дотримуватися правил безпеки.

Рятувальники одразу підкреслюють: діти у будь-якому випадку не повинні використовувати електроприлади та відкритий вогонь. Дорослим же пояснюють, як правильно поводитись із генераторами, газовими пальниками, пічним опаленням і свічками.

ГЕНЕРАТОРИ

Купуйте лише сертифіковану продукцію тільки в ліцензованих точках продажу.

Уважно дотримуйтесь інструкцій виробника.

Генератори та паливо повинні використовуватися тільки на відкритому повітрі на відстані не менше 6 метрів від вікон, дверей та гаражів.

Тримайте генератор сухим та захищеним від дощу або затоплення. Дотик до мокрого генератора або пристроїв, підключених до нього, може призвести до ураження електричним струмом.

Перед заправкою дайте генератору охолонути. Паливо, пролите на гарячі деталі двигуна, може спалахнути.

Встановіть детектори чадного газу.

Важливо стежити за електричними кабелями. Перед використанням кабель необхідно повністю змотати з котушки. Не можна допускати їхнього перекручування, стикання з гарячими поверхнями та водою. Не рекомендується зберігати запас бензину поряд із генератором. Пальне може нагрітися і спалахнути.

ГАЗОВИЙ ТУРИСТИЧНИЙ ПАЛЬНИК

Купуйте лише сертифіковану продукцію лише в ліцензованих точках продажу.

Завжди перевіряйте цілісність балончика. Відсутність слідів витікання газу можна перевірити за допомогою мильного розчину.

Розрахований для використання на відкритому повітрі. Якщо пальник використовується у приміщенні, де живуть люди, там обов’язково має бути вентиляція.

Не допускайте потрапляння на балони сонячних променів та тримайте їх подалі від дії високих температур.

ПІЧНЕ ОПАЛЕННЯ

Не допускайте перегріву печей. Слідкуйте, щоб в стінах печей і димарів не було тріщин.

Протягом опалювального періоду слід очищати димоходи.

На підлозі з горючих матеріалів перед топковими дверцятами прибийте металевий лист розміром 50×70 см.

Не користуйтеся для розпалу печей легкозаймистими рідинами.

Не залишайте прилади, що топляться, без нагляду.

Рятувальники також розповіли про правила поводження зі свічками. Вони мають бути невисокі, стійкі, з металевими свічниками.

Тримати запалені свічки треба на безпечній відстані від горючих матеріалів. Не можна їх палити до кінця, а залишати недогарок довжиною 2-3 см. І, звичайно, суворо заборонено залишати запалені свічки без нагляду.