Вже сьогодні можна сказати, що намічені Звенигородською РДА заходи з нагоди 150-річчя від дня народження Агатангела Кримського – сходознавця, славіста й письменника, академіка АН УРСР, котрі мали припадати на січень наступного року, скоріш за все, залишаться на папері. Пише видання “Вісті Черкащини“.

Причин цьому декілька. Зокрема, не так давно увільнений з посади голова райдержадміністрації не зумів визначитися належним чином щодо підготовки культурно-мистецьких заходів до ювілейної дати. А потому до цього додався й коронавірус з його все більшим загостренням. А головне – недобудоване приміщення, де мав розміститися меморіальний музей видатного українця, який, за його ж твердженням, «не мав і краплі української крові», продовжує відлякувати місцевий люд пусткою. Таким чином, ювілейні вшанування вченого і патріота, життя і діяльність якого значною мірою пов’язані зі Звенигородкою, можуть обмежитися хіба що презентацією творів членів районної організації Національної спілки краєзнавців України, які досить плідно попрацювали в цьому плані.

Не так давно видана книга патріарха звенигородських краєзнавців Володимира Хоменка «Кримський», в котрій наводяться окремі знакові епізоди з біографії видатного звенигородця, про його батька, матір, брата та сестер. Просто, популярно і, як стверджує сам автор, «без академічного занудства». Також розтиражовано й маловідому до сьогодні «Хроніку провінційного життя», що належить перу Агатангелового батька – педагога і видавця Юхима Кримського. Написана в пізнавальному й сатирично-викривальному стилі, вона, за визначенням Юхима Степановича, є «фейлетонами провінційного життя» й оповідає про Звенигородку кінця дев’ятнадцятого – початку двадцятого століть, де, «користуючись низьким розвитком міщанства, верховоди захоплюють владу до своїх рук, чинять, що заманеться». Книгу переклав з російської й доповнив її фотоілюстраціями почесний член Національної спілки краєзнавців України Вадим Мицик.

Видано обидві книги коштом Звенигородської міської ради.

Міською радою частково профінансоване й видання роману «Провина академіка Кримського», автором якого є заступник голови Звенигородської районної організації НСКУ Феофан Білецький. Окрім того, ця книга ввійшла до програми розвитку інформаційного простору Черкаської обласної державної адміністрації і експертною радою ОДА з питань розвитку видавничої справи на Черкащині рекомендована до друку. Найближчим часом роман побачить світ у черкаському видавництві «Інторліга ТОР».