Зима в Україні останні роки достатньо тепла, втім, синоптики обіцяють найближчим часом морози та завірюхи, тому питання отримання тарифу на електроопалення для наших споживачів набуває особливої актуальності. Отже, що ж потрібно знати нашим споживачам про тариф на електроопалення, розповіли фахівці «Черкасиенергозбуту».


Зверніть увагу, тариф на електроопалення ТОВ «Черкасиенергозбут» застосовує згідно з постановою НКРЕКП від 02.03.2015 № 220 «Тарифи на електроенергію, що відпускається населенню», що діяли станом на 30.06.2019 р. (пункт 1.2: «Населенню, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості)»). Але перед тим оператор системи розподілу (ПАТ «Черкасиобленерго») має скласти акт обстеження домогосподарства на улаштування стаціонарних систем електроопалення.

Тому порядок дій споживача для отримання тарифу на електроопалення наступний:

1. Споживач має звернутись до відповідного структурного підрозділу ПАТ «Черкасиобленерго» з письмовою заявою (бланк заяви доступний за посиланням) щодо укладення (внесення змін) до Договору споживача про надання послуг з розподілу (далі – Договір про розподіл).
2. Разом із заявою слід надати наступні документи:
– копія узгодженої з районом електричних мереж проектної документації (проекту електропостачання) з даними щодо обладнання електроопалювальними установками та, за наявності, копія технічних умов. Проектом обов’язково повинен бути передбачений тепловий розрахунок системи опалення;
– копія технічного паспорту електронагрівального пристрою із зазначенням його характеристик (зокрема, номінальної потужності);
– копія документу, що підтверджує уведення в експлуатацію електроопалювальної установки (технічний паспорт, в якому зазначено вид опалення «електричне»);
– інші документи, наявність яких передбачено Правилами роздрібного ринку електричної енергії.
3. Далі споживач повинен забезпечити доступ для проведення обстеження об’єкту, яке обладнане електроопалювальною установкою.
4. Потім у паперовій формі складається договір споживача про надання послуг з розподілу електроенергії з відповідними додатками.
5. І наостанок, споживач має звернутись до відповідного Центра обслуговування споживачів ТОВ «Черкасиенергозбут» з письмовою заявою (бланк заяви доступний за посиланням) про застосування тарифу на електроопалення, до якої необхідно додати копію паспорта точки розподілу електричної енергії об’єкта споживача з відміткою щодо можливості застосування тарифу на електроопалення (додаток №2 до договору про розподіл).
Після чого у паперовій формі укладається договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг з ТОВ «Черкасиенергозбут», а для цього необхідні наступні документи:
– копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера або реєстраційного номера картки платника податків або копію паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера, офіційно повідомили про це відповідні органи державної влади і мають відмітку у паспорті);
– копію документа, яким визначено право власності чи користування (оренда, позичка, управління тощо) на об’єкт (приміщення);

Тариф для населення, що проживає в житлових будинках обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі у сільській місцевості) застосовується тільки до житлових будинків, по яким завершено будівництво, укладено договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії з оператором системи розподілу ПАТ «Черкасиобленерго» із відповідною відміткою у паспорті точки розподілу, та укладено договір про постачання електричної енергії з постачальником універсальних послуг ТОВ «Черкасиенергозбут».

Тариф на електроопалення для споживача має застосовуватися постачальником універсальних послуг (ТОВ «Черкасиенергозбут) після укладення договору про постачання електричної енергії з першого числа наступного розрахункового періоду (відповідно до роз’яснення НКРЕКП щодо процедури оформлення тарифу на електроенергію, що відпускається населенню, яке проживає в житлових будинках, обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками).