Катеринопільську районну лікарню днями відвідав із робочим візитом другий секретар Посольства Японії в Україні Ясухіро Ікута.

Про це повідомляють «Вісті Черкащини».

Метою візиту було відвідати заклад, якому 2016 року в рамках проекту «Кусаноне» було передано апарат ультразвукового дослідження фірми «Toshiba» «Xario-100» з набором діагностичних датчиків, та урочисто вручити каталог до отриманого обладнання.

Тривалий час спілкування здійснювалось через перекладача. Однак на завершення поважний гість звернувся до присутніх добірною українською:

– Ми дуже раді, що можемо підтримати людей у Катеринополі. Для нас надзвичайно важливо, що тут працює японське обладнання і дає хворим шанс на одужання. А також хочемо подякувати Вам за співпрацю, – наголосив він.

На захід запросили провідних фахівців лікарні та представників ЗМІ. Зі словами подяки до пана Ясухіро Ікута звернулися головний лікар Людмила Борецька, фахівець з УЗД Олександр Драч, гінеколог Ольга Назаренко, керівник первинки Олена Пироженко, начмед Віктор Рожновський, ендокринолог Андрій Приходько та заступник голови Катеринопільської райдержадміністрації Ольга Шарига.

− За допомогою апарату «Xario-100», переданого нам Посольством Японії, − зауважила головний лікар Людмила Борецька,− ми отримали можливість проводити діагностичні ультразвукові дослідження різних систем та органів пацієнтів, досліджувати черевну порожнину, щитоподібну та молочні залози, сечовидільну та статеву системи, здійснювати моніторинг вагітності у жінок. Діагностична база нашої лікарні значно покращилася. Ми дякуємо Уряду Японії, народу Японії та пану Ясухіро Ікута за надану нам допомогу.

До слова, за період, що минув після введення УЗ апарату в дію, проведено 29737 діагностичні огляди. У результаті було виявлено та вчасно проліковано у 88 пацієнтів різні види новоутворень, у 22 – жовчнокам’яну хворобу, у 74 – хронічні гепатити, у 18 – цироз печінки, у 248 – вузлові захворювання щитоподібної залози, у 305 – запальні процеси статевої системи, у 196 – сечокам’яну хворобу тощо.

Особливу увагу поважний гість приділив питанню, чи допомагає апарат вчасно діагностувати появу новоутворень, щоб попередити розвиток онкології. Лікарі запевнили, що так.

На згадку про візит Ольга Шарига подарувала пану Ясухіро Ікута картину, написану місцевими дітьми.

Кількома днями пізніше (8 червня), на засіданні районної ради, Людмила Андріївна також повідомила, що районна лікарня успішно пройшла акредитацію.