Те, чого ми так сильно прагнемо одночасно є й тим, чого ми намагаємося уникнути. Черкаських водіїв очікують зміни у галузі експлуатації  автівок. До чого слід готуватися черкаським водіям дізнавався сайт vikka.ua.

Угодою про асоціацію між Україною та Євросоюзом передбачено запровадження європейських правил проведення технічного огляду автомобілів.  Причому відповідні положення європейського законодавств мали бути перенесені в українське ще до листопада 2017 року.

Трохи з історії питання

Раніше в Україні техогляд мали проходити всі транспортні засоби. У 2011 році обов’язковий техогляд автівок був замінений на обов’язковий технічний контроль (ОТК). Суть його при цьому не змінилася, а ось коло осіб, транспортні засоби яких підлягають техконтролю, значно звузилося. ОТК було комплексною перевіркою технічного стану транспортного засобу на предмет безпеки його для дорожнього руху та охорони навколишнього середовища. З того часу ДАІ не брало участі у проходженні технічного контролю, а всі обов’язки покладалися на спеціальні СТО, які ліцензовані для такої діяльності.

Після проходження процедури станція техобслуговування складала протокол перевірки технічного стану, в якому вказувався термін чергового проходження технічного контролю. Сам бланк протоколу був документом суворої звітності із захисними елементами та обов’язковим документом для укладання договору “автоцивілки”.

З червня 2014 року в Україні було відмінено обов’язковий технічний контроль легкових автомобілів усіх типів, марок і моделей, мотоциклів, мопедів, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки.

“Техогляд  транспортних засобів у країнах ЄС є обов’язковим. Якщо власник транспорту не пройшов ТО, то протягом півроку у нього анулюється реєстрація автівки. Така практика точно є у прибалтійських країнах Європи, Польщі. Там страхування та ТО є невід’ємними. У нас же сегмент приватного транспорту наразі не зобов’язаний проходити ТО”, – пояснив фахівець сервісного центру МВС у Черкаській області

blank

Нині перед  Україною  стоїть виклик: як поновити техогляд легкових  автомобілів, який є обов’язковим в усіх цивілізованих країнах світу – але не поновити при цьому  жахливу корупцію, притаманну  сфері до 2011 року.

У парламенті  ще в листопаді 2017 року зареєстровано  законопроект №7317, який і повинен привнести у систему техогляду європейські досвід і правила. Принципова відмінність від старої системи полягає в  тому, що проводить техогляди не держава, а незалежні СТО чи пункти контролю, які відповідають низці вимог – мають відповідне обладнання, вимірювальну техніку, навчений персонал, відповідають вимогам так званої “доброї репутації”. Тобто, якщо суб’єкт господарювання (СТО чи пункт перевірки) засвідчує відповідність персоналу, матеріально-технічної, інформаційної бази для обов’язкової перевірки придатності транспортних засобів до експлуатації, то він вноситься до реєстру СТО та отримує можливість проводити техогляди.

Вартість техогляду регулюватиме ринок, а не держава. І водій матиме право обирати.

Якщо ж сталася аварія з причини неналежного технічного стану автомобіля, то це може означати, що техогляд здійснено невідповідно. Тоді експерт, який ставив свій підпис та печатку на сертифікаті про проходження перевірки, понесе відповідальність.

У разі повторення ситуації, експерт та пункт перевірки втрачають право проводити техогляди.

Отже, усувається монополія держави на проведення перевірок та виникає ринок послуг зі здійснення перевірок серед СТО та пунктів перевірок. І це, в цілому, відповідає європейським стандартам.

Однак в законопроекті існують й інші нововведення, деякі з котрих насторожують. Наприклад, це  стосується підстав для проведення технічного огляду.

Законопроект передбачає його в чотирьох випадках: реєстрації/перереєстрації транспортного засобу; зміни власника транспортного засобу; зміни або модифікації систем чи їх складових, що впливають на безпеку дорожнього руху або навколишнього природного середовища; виїзду транспортного засобу за межі зони митного контролю України.

Це суперечить вимогам Угоди про асоціацію

Адже  відповідна директива Євросоюзу передбачає, що техогляд  легковиків проводиться після чотирьох років експлуатації машини, а потім кожні два роки. Тоді як та ж реєстрація відбувається, наприклад,   щойно після придбання  машини в автосалоні – виходить, що на перевірку треба везти зовсім новий автомобіль. Перереєстрація  або зміна власника так само може стосуватися авто, експлуатація якого тривала менше 4 років – або ж, скажімо, через рік (а не два) після проходження планового ТО старших автомобілів.

Найцікавішим видається пункт про обов’язковий техогляд  для авто, які виїздять за кордон – цього так само й близько немає в європейському законодавстві,  і це зовсім позбавлене логіки.  Підозри викликає наполегливість, з якою просувають цю норму посадовці.

blank

У вересні 2017 року Міністерство інфраструктури поширило неприємну для українських автомобілістів новину: мовляв,  з 2018 року  до Євросоюзу не пускатимуть українські автомобілі, які не пройшли техогляду. Новина розійшлася  у ЗМІ та викликала купу обурення. Інформацію довелося спростовувати навіть представництву ЄС в Україні. “Ні про яку заборону на в’їзд до ЄС через відсутність талону проходження техогляду не йдеться. Ні з 2018 року, ні пізніше. Серед іншого, це не передбачено правилами перетину кордонів Євросоюзу”, – пояснив тоді керівник відділу преси та інформації представництва Юргіс Вілчінскас.

Через деякий час Міністерство інфраструктури опублікувало часткове спростування своєї заяви – однак норму про обов’язковість  проходження техогляду при виїзді за кордн в законопроекті таки залишило.  Загалом, перелік підстав для  проходження текстів наштовхують на припущення про бажання авторів збільшити кількість техоглядів. З якою саме метою поки що неясно.

Крім того,  питання викликає запропонована в законопроекті вид посвідчення про проходження техогляду – воно має бути навіть із електронним чіпом, що вочевидь здорожчить  процедуру. Тоді як директива ЄС допускає навіть внесення даних про проходження техогляду в електронну базу без видачі додаткових папірців чи пластикових документів.

Можливо,  виготовлення цих посвідчень та намагання збільшити кількість техоглядів якимось чином між собою пов’язані: що більше буде перевірок – то більше недешевих посвідчень про їхнє проходження має бути виготовлено.

Законопроект поки що не пройшов профільний комітет ВР, отож можна сподіватися, що всі недоречності буде  усунено. Ним передбачено, що на практиці техогляд для легкових авто розпочнеться з 1 січня 2021 року.

Зрозуміло, що безпеку на автошляхах слід дотягувати до європейського рівня. Й  відповідні зобов’язання України стосуються не лише техогляду.  Інші  прописані асоціацією з ЄС завдання – використання реєструвального обладнання (тахографів) на автотранспорті, періодична підготовка водіїв, що займаються перевезенням пасажирів і вантажів, запровадження спільних з країнами – учасницями ЄС правил щодо часу керування, перерв та періодів відпочинку водіїв автотранспортних засобів. Також проектом закону передбачено обладнання автобусів та вантажних автомобілів обмежувачами швидкості і установлення мінімальних вимог до системи періодичної технічної перевірки автівок.

Ця публікація була підготовлена в межах проекту “Просування реформ в регіони” за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ТРК “ВІККА” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.