В області розвивають сталі форми виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. До таких належать прийомні родини та функціонування дитячих будинків сімейного типу. Нині на Черкащині функціонують 113 прийомних родин, з них 5 створили цьогоріч. Крім того, працюють 47 ДБСТ, з них 1 запрацював у 2020 році, інформують у службі у справах дітей облдержадміністрації, інформує прес-служба Черкаської ОДА.

Наразі в дитячих будинках сімейного типу області виховується 539 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. До найстарших будинків сімейного типу Черкащини, які продовжують функціонувати на цей час, належать ДБСТ Дишлюків із Маньківського району (15 років), ДБСТ Маковей із Золотоніського району, ДБСТ Чекманів із Монастирищенського району, ДБСТ Артеменків із Катеринопільського району (по 14 років), ДБСТ Скрипнікових із м. Черкаси, ДБСТ Рудників із Уманського району, ДБСТ Швець із Звенигородського району, ДБСТ Будакових із м. Сміла, ДБСТ Лазаренків із Катеринопільського району (по 13 років).  Наймолодший ДБСТ області створено на базі родини Фатєєвої-Ткаченко Валентини Василівни та Ткаченка Віктора Івановича у Кам’янському районі у січні 2020 року.

Найбільше ДБСТ діє у м. Черкаси – 10, Золотоніському районі – 6, у м. Золотоноша, Жашківському та Катеринопільському районах по 3.

Щодо інституту прийомного батьківства, то перша така родина на Черкащині з’явилася у 2004 році у Звенигородському районі на базі родини Швеця Якова Григоровича та Ірини Анатоліївни. Вона у 2006 році була перепрофільована у ДБСТ. Найбільше ПС функціонує у Кам’янському районі – 14, Христинівському – 9,
м. Черкаси – 8, м. Смілі, Корсунь-Шевченківському та Черкаському районах – по 7, м. Золотоноші, Шполянській міській ОТГ – по 6, Золотоніському районі – 5.