Із них – 76 від живого та 129 від померлого донора. Водночас за аналогічний період 2022 року було проведено 117 пересадок органів.

Попри повномасштабну війну росії проти України та неможливість використовувати медичну авіацію система трансплантації не лише не зупинилась, а й продовжила активний розвиток.

26 травня 2023 року уряд розширив перелік медзакладів, які можуть проводити операції із трансплантації органів. До нього додалися: комунальне некомерційне підприємство «Лікарня Святого Мартина» на Закарпатті та комунальне некомерційне підприємство «Центральна міська клінічна лікарня» Сумської міської ради. Тож відтепер держава гарантуватиме оплату трансплантацій органів не у 42, а у 44 лікарнях країни.

Зберігається позитивна тенденція й у кількості проведених трансплантацій. За підсумками 2022 року, лікарі провели на 22,7% більше пересадок, ніж за 2021 рік. Торік – 384, а позаторік – 313. Водночас від початку 2023 року до кінця травня проведено вже понад 53% від загального обсягу трансплантацій, що відбулися у 2022 році.

Збільшується і відсоток пересадок органів від померлого донора: від 53,7% у 2021 році до 55% у 2022. За період з початку січня по кінець травня 2023 року цей показник становив більше ніж 60%.

Скільки людей очікують на трансплантацію?

Станом на початок травня у національному листі очікування Єдиної державної інформаційної системи трансплантації перебував 2 161 пацієнт. Із цієї черги:

  • 1409 людей – очікували на пересадку нирок;
  • 348 – чекали на донорське серце;
  • 326 – потребували пересадки печінки;
  • 33 – чекали трансплантації легень;
  • 24 – очікували пересадки підшлункової залози;
  • 18 – потребували комплексної трансплантації «серце-легені»;

Вплив війни на систему трансплантації

Перша й найсуттєвіша перепона, пов’язана з російською агресією – неможливість функціонування аеромедичної евакуації. Цей факт значно ускладнив роботу всієї галузі. Наразі доправляти органи доводиться наземним шляхом. При цьому відлік іде на години.

Наприклад, серце від донора-трупа придатне до пересадки близько 4 годин. Тож на транспортування органу має піти менше ніж дві години, бо додатково треба закласти ще й час на надзвичайно складний процес трансплантації органу. Втім, навіть під цей виклик, медична система змогла підлаштувати як логістичні ланцюжки, так і механіку доставки органів.

Незважаючи на всі перепони, з якими зіткнулася галузь після нападу росії, мета Міністерства охорони здоров’я залишилась незмінною – забезпечити якомога більшу кількість щорічних трансплантацій.

Позитивно вплинути на швидкість проходження плану з розвитку галузі може не лише збільшення кількості трансплантаційних центрів та відповідних спеціалістів, а й підвищення рівня донорства й чисельності лікарень, які діагностуватимуть смерть мозку.

Як підписати згоду на донорство органів?

Кожна людина може написати згоду на донорство органів після своєї смерті. Її потрібно віддати трансплант-координатору опорної лікарні чи центру трансплантації.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України