Від початку повномасштабної війни у рамках тісної співпраці Міністерства охорони здоров’я з міжнародними партнерами: Єврокомісією, ВООЗ, урядом Польщі, БО «Лікарі без кордонів», БФ «Медична місія», транспортними бригадами парамедиків із Польщі, Німеччини та інших країн, забезпечується медична евакуація постраждалих українців до закордонних клінік.

Загалом завдяки такій співпраці вдалося евакуювати майже 3 800 постраждалих українців, серед яких 1 300 – це онко пацієнти та діти з травмуваннями, ампутаціями та орфанними захворюваннями.

Відповідно до затверджених критеріїв, евакуйованими на лікування до закордонних клінік можуть бути діти і дорослі зі складними мінно-вибуховими пораненнями та опіковими травмами, онкологічною патологією, а також захворюваннями, які потребують комплексного спеціалізованого лікування, якщо його доступність наразі значно обмежена.

Відповідність критеріям направлення за кордон для лікування під час дії воєнного стану підтверджується формою первинної облікової документації № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого», заповненою лікарем закладу охорони здоров’я, який здійснює координацію направлення для лікування за кордон.

Під час медичної евакуації пацієнт повинен мати із собою документ, що посвідчує особу — закордонний або внутрішній паспорт. Також потрібні виписки з історії хвороби (зокрема, для дітей).  Однак, звертаємо увагу, що це не є обов’язковою вимогою станом на зараз. Відсутність тих чи інших документів не є перешкодою для вивезення важкопораненого чи онкохворої дитини на лікування за кордон.

Підготовка пацієнта триває від 3-4 днів до 2 тижнів. У разі потреби у сторонній допомозі та підтримці через важкий стан або необхідність у подальшому післяопераційному догляді – пацієнта можуть супроводжувати родичі або близькі.

Нагадаємо, постраждалі громадяни можуть бути направлені на спеціалізоване лікування у кілька способів, зокрема, через:

  • обласний департамент охорони здоров’я;
  • подання особистої заявки через сайт МОЗ.

Евакуація за кордон поранених військовослужбовців здійснюється через командування Медичних сил України.

Більш детально ознайомитися з Програмою медичної евакуації можна за посиланням.

За інформацією МОЗ України