Служба безпеки запобігла незаконному продажу у Києві оптової партії захисного спорядження, яке призначалося для потреб українських військ. Серед вилученого у зловмисників – сотні одиниць бронежилетів, шоломів, оптичних пристроїв та приладів нічного бачення. Інформує сайт Черкаської ОВА.

Наразі конфісковану продукцію вартістю більше 15 млн грн передано підрозділам ЗСУ і Тероборони.

Це стало можливим завдяки реагуванню СБУ спільно з Бюро економічної безпеки, які викрили незаконну оборудку у червні.

Тоді правоохоронці ліквідували масштабну схему нелегального збуту військового спорядження та амуніції, які ввозили з-за кордону під виглядом гуманітарної допомоги для Сил оборони України.

Для реалізації оборудки її учасники вносили недостовірні відомості до митних декларацій. Кінцевими отримувачами продукції вказували військові підрозділи нашої держави, а гроші на придбання імпортних товарів збирали у родичів українських захисників і волонтерів.

Проте замість безкоштовної передачі відповідного спорядження на потреби оборони зловмисники збували його громадянам за штучно завищеними цінами. Покупців підшукували на спеціалізованих інтернет-платформах та в соцмережах.

Отримані «прибутки» виводили у тінь через афілійовані комерційні структури.

Встановлено, що протиправну діяльність організували двоє мешканців Дніпропетровської області, які після повномасштабного вторгнення рф втекли з України, використавши підроблені документи.

За матеріалами СБУ, їм повідомлено про підозри у вчиненні злочинів. Тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх учасників махінацій.