Останнім часом про децентралізацію влади, про об’єднання територіальних громад і вибори 23 грудня, про переваги і недоліки реформи, говорили багато. Та все одно, на сьогодні єдиної думки дійти не вдалося. Одні – прагнуть об’єднання, переконавшись у позитивних змінах самостійності, інші – бояться, мовляв, «нехай залишається все, як є, хоч би не гірше». Є ще одна сторона, яка категорично проти! Виявляється, за інформацією політичної партії «Наш край», у державі 99 голів райдержадміністрацій, які роблять все для того, щоб зашкодити реформі децентралізації. Партія вимагає негайного звільнення цих посадовців. Прокоментувати позицію партії попросили голову Черкаської обласної організації «Нашого краю» Анатолія Нужного.

blank

– Третій рік поспіль в Україні діє закон про децентралізацію, на всій території  держави успішно відбувається реалізація реформи – громади об’єднуються, утворюючи місцеве самоврядування.  Децентралізація – це програма, з якою політична партія «Наш край» у 2015 році йшла на вибори.  У результаті зараз понад  5000 депутатів у радах всіх рівнів представляють «Наш край». На Черкащині вже об’єднані і живуть за форматом, представленим реформою, 26 ОТГ. Ще 27 громад 23 грудня цього року оберуть свої органи самоврядування та їхніх представників.

За його словами, не зважаючи на позитивні зміни, які відбуваються у новоутворених ОТГ, на сьогодні ще й досі є ті громади, які не можуть використати своє законне право на об’єднання через  перешкоджання горе-представників місцевої влади.  Умисно саботуючи проведення реформи, ігноруючи, затверджений Перспективний план формування територій громад  та бажання громадян, залякують останніх економічною та соціальною неспроможністю. Їхня «антидержавницька» позиція призводить до того, що громади щодня втрачають можливість реалізувати проекти розбудови своїх територій та запровадження ряду соціально важливих реформ.

– Такі керівники повинні залишити посади без права працювати в органах державної влади в подальшому. Їхнє звільнення нарешті поставить крапку у штучному блокуванні децентралізації представниками районної влади. І дасть можливість громадам будувати нове життя рідного краю, – переконаний Анатолій Нужний.

Нагадаємо, «Наш край» також закликає центральну владу визначити кінцеві строки завершення децентралізації, яких безумовно мають дотримуватися чиновники.

Партія вважає, що доречно провести наступні раунди місцевих виборів у 2019 році одночасно із президентськими та парламентськими. Це надасть додатковий стимул для виборців взяти участь у виборах в ОТГ, заощадить кошти та підвищить ефективність результатів.