8 лютого 2015 року війна відібрала в нас неймовірного красеня, хороброго воїна – єрківчанина Віталія Чумака. Трапилося це під час відводу підрозділу із селища Рідкодуб (Шахтарського району Донецької області) під Дебальцеве. Про це пишуть “Вісті Черкащини”.

31 липня 2014 року Віталій пішов служити до 128-ої Мукачівської окремої гірсько-піхотної бригади, потрапив у 15-ий окремий мотопіхотний батальйон. За час служби був молодшим сержантом, старшим стрільцем,  командиром танку. На момент загибелі йому було лише 24 роки…

− Віталій був нашим старшим братом, − розповідає сестра Сніжана, − мав 4 молодші сестри. Народився в Єрках, до 4 класу ходив Єрківську школу, потім навчався в селі Кальниболоті декілька класів, а 8-9-й відвідував у Пальчику. Зразу після школи став самостійним. Мав хист до малювання, захоплювався архітектурою. З дитинства планував стати архітектором. Мріяв про власний будинок, який хотів збудувати власноруч. Жив переважно у Черкасах (трішки в Києві), там і працював за покликанням.

Сніжана каже, що під час служби брат став «трішки скритним».

− Нічого не розповідав, але я розумію його в цьому плані, − зауважує дівчина. −Дуже жаль, що його нема, це для нас із сестрами була дуже велика втрата, тому що він був єдиний наш старший брат.

Гарні спогади про себе залишив Віталій і поміж знайомих, друзів.

− Він був хорошою людиною. Життєрадісним, товариським, врівноваженим, доброзичливим. Був дуже талановитий, гарно малював. Мріяв про сім’ю, власний будинок. Ще був надзвичайно самостійним та відповідальним. Мав дуже багато друзів, які не забувають його дотепер, та велику родину. Був старшим братом, допомогав молодшим сестричкам. Дуже сумуємо за ним. Вічна пам’ять! − згадує Ірина Бабельник.

Поховали Віталія 12 лютого 2015 року в Єрках напередодні Дня святого Валентина. Щороку на його могилі можна знайти «валентинки». Він не створив сім’ю, але залишив по собі теплі, щирі спогади, сповнені любов’ю.

− Якось після Дня закоханих я пішла рідних провідати на кладовищі. Могила Віталика мене вразила. На ній було безліч «валентинок», різних за формою та розмірами. Мабуть, не одне дівоче сердечко сумує за ним, − розповіла єрківчанка Марина.

Указом Президента України Віталій Миколайович Чумак нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).