Благодійний фонд соціального розвитку Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» отримав грант від Українського культурного фонду на реалізацію проєкту «Історія на дотик: Чигиринська фортеця» (в рамках програми «Інклюзивне мистецтво»), повідомляють в організації.

В сучасному світі інклюзія передбачає створення рівних можливостей для кожної людини, гармонійне співіснування та взаємодію всіх членів суспільства.

Проєкт передбачає створення умов безбар’єрного доступу до пам’яток Чигиринщини для людей з порушеннями зору. Для цього планується виготовити перший на Чигиринщині об’єкт, адаптований для незрячих та слабозорих, який презентує історико-культурну спадщину краю – тактильну модель Чигиринської фортеці 1678 р. з бронзи, що буде встановлена на Замковій горі в м. Чигирин. Вона буде доступною для всіх категорій відвідувачів, стане новим туристичним об’єктом.

Також в рамках проєкту передбачається облаштування території Замкової гори для відвідування людьми з інвалідністю (укладання тактильної плитки, заміна шлагбауму, маркування маршруту фарбою для слабозорих).

Партнерами в реалізації проєкту є Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», Асоціація «Інклюзивного Реабілітаційного-соціального Туризму» (м.Черкаси) та Національний історико-культурний заповідник «Чигирин».

В співпраці з ЛОО ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» (виконавчий директор – Оксана Потимко) буде створено буклет «Чигиринська фортеця» шрифтом Брайля та книгу-путівник по Чигиринщині в універсальному дизайні «Історія на дотик. Чигиринщина» для популяризації історико-культурної спадщини Чигиринщини.

Проєкт буде реалізовано протягом липня-жовтня 2020 р. за підтримки Українського культурного фонду.

Реалізація проєкту  дозволить забезпечити безбар’єрний доступ до пам’яток, зробити історико-культурну спадщину Чигиринщини доступною всім, зокрема незрячим та слабозорим.