На Черкащині за матеріалами СБУ до 15 та 11 років позбавлення волі засуджено терористів так званої «лнр». Повідомили у пресслужбі обласного управління.


Слідчі СБУ зібрали беззаперечні докази причетності двох бойовиків до збройного протистояння силам ЗСУ.

За даними слідства, з 2014 року чоловік приєднався до терористичного угруповання, де проходив службу під позивним «Чапай». Він отримав звання «полковник» та командував «2-ю протитанковою артилерійською батареєю 4-ї окремої мотострілкової бригади 2-го армійського корпусу так званої народної міліції «лнр». До його обов’язків входила організація здійснення збройного опору ЗСУ на лінії розмежування, контроль за військовою дисципліною, морально-психологічним станом, за повсякденною діяльністю особового складу батареї. Крім того, встановлено, що він особисто неодноразово брав участь у збройному протистоянні силам АТО/ООС на території Попаснянського та Слов’яносербського районах Луганської області.

Іншою пособницею терористів виявилась жінка, яка з 2014 року добровільно приєдналась до лав угруповань бойовиків ОРДЛО. Нині вона очолює посаду начальника складу так званого «взводу забезпечення 16 БТрО 4 ОМСБр 2 армійського корпусу народної міліції лнр».

Встановлено, що крім продовольчого забезпечення окупантів та бойовиків, вона бере активну участь у військових навчаннях бойових підрозділів.

Зокрема, ватажки неодноразово залучали її до виконання бойових завдань в районах населених пунктів Прибиш, Слов’яносербськ, Довге, Жовте Луганської області.

Нині зловмисники переховуються від правосуддя на тимчасово окупованій території.
Суд визнав бойовиків винними у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України та виніс вироки – 15 та 11 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного майна.
Досудове розслідування здійснювали слідчі СБУ в Черкаській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.