Квіти у січні. Це зараз цим нікого не здивуєш. А як було раніше розповідає краєзнавець Борис Юхно.

“Бузок у січні? Чудово. Приємно гілочку його в лютий мороз піднести своїй коханій. Або просто поставити у кімнаті у вазочці. Та де ж взяти такі квіти, щоб нагадували про весну, коли на вулиці віхола?
Будь ласка, зайдіть у новий магазин, що вчора відкрився по вулиці Шевченка під готелем “Черкаси”. Тут зустрінетесь з різнобарвною
весною – красунею, у повітрі почуєте пахощі бузку, цінерарії, тюльпанів, цикламенів…
У магазині можна купити кімнатні квіти: примули, пальми, драцени, алое та інші. А що це у маленьких пакетиках? Ціна кожного – одна копійка. То розфасовані добрива для кімнатних рослин. Любителі садових квітів можуть придбати насіння тюльпанів, флоксів, вербени, гладіолусів, дельфініумів, ромашки, гвоздики та інших. Магазин прийматиме від організацій та любителів – квіткарів квіти і насіння на комісійних началах”. – пише “Черкаська правда”, 20 січня 1963 року.
blank
Наше місто “заквітчалося” на початку 1960-х. Щовесни зеленгоспівці повідомляли про свої плани, щоосені – про їх виконання. Про всі оті сальвії, іриси, флокси, хризантеми, тюльпани які утворювали “різнобарвний килим міста”. Ще одна замітка у “Черкаській правді” від 12 лютого 1964 року.
“Зараз у теплицях нашого зеленого господарства буяє справжнісінька весна. Давно розпустили свої розмаїсті голівки квіти весни – тюльпани, красуні-цикламени, амаріліси. А бузок який! Не один любитель-квітникар позаздрив би, побачивши карликові деревця з пухнастими різнобарвними китицями квітів.
Немало праці докладають працівники зеленого господарства, щоб взимку вирощувати весняні і літні квіти. Тепер вони закладають парники, висівають насіння, щоб навесні висадити розсаду на клумби міста. Закуплено 15 тисяч кущів троянд. 10 тисяч цими днями вже привезено з Млієва, Києва та інших міст”.
Місяця не минуло – наступна публікація, бо “питання першочергове”. Розповідає старший агроном Зеленого господарства Черкас Г. Кавіцька. “У наших теплицях розцвіли бузок, тюльпани, цикламени, канни, гортензії, цинерарії. Щодня відправляємо квіти в наш спеціалізований магазин та інші. У обласному центрі ми додатково висадимо ще одну тисячу кущів троянд, 200 тисяч бульб гладіолусів на зріз, обладнаємо 10 квіткових альтанок у місцях відпочинку трудящих”. Вже з осінніх підсумків того року – “було розбито 15 гектарів нових трав’яних газонів і 14 тисяч квадратних метрів освоєні як квітники”.
Минали роки – нічого не змінювалося. 1972-го йшлося вже про 16 гектарів трав’яних газонів та 14 тисяч квадратних метрів яскравих килимів із сальвії, садового ірису, флоксів, хризантем, тюльпанів, троянд. І це на вулицях та площах, без парків…