Золотоніський завод парфумерних виробів та ефірних олій був заснований у 1934 році. До війни він, єдиний у республіці, виробляв ефірну олію з кропу та хвої сосни. Автором розробки рецептури і технологічних умов був сам колектив заводу. Розповів історію краєзнавець Борис Юхно.


У 1963 році на підприємстві освоїли виробництво одеколонів. Із публікації в “Черкаській правді” від 20 травня 1964 року дізнаємося, що…

“У цьому приміщенні на одній з вулиць Золотоноші завжди пахне квітами. Але це не оранжерея: тут знаходиться цех заводу парфюмерних виробів і ефірних олій.

Підприємство це існує давно, і разом з тим воно нове. Справа в тому, що завод, який раніше займався переробкою м’яти і ніякого відношення до парфюмерії не мав, розширив свій виробничий профіль. Другий рік діє тут парфюмерний цех, який все більше визначає обличчя заводу.

blank

Кілька сот тисяч флаконів квіткового одеколону – така зараз місячна продуктивність цеху. Випускаються, зокрема, “Жасмін”, “Бузок”, “Фіалка”. Цього року буде освоєно випуск ще п’яти нових видів одеколону. До кінця першого півріччя в дію має бути введений новий цех, будівництво якого зараз закінчується.

Кожний одеколон складається більш як з двадцяти різних компонентів. Екстракт золотонісці поки що отримують з Харкова і Миколаєва. А з пуском нового цеху тут самі створюватимуть композиції запахів. Вже зараз золотоніський одеколон іде в різні кінці республіки”.

blank

Були у золотонісців й “іміджеві задуми”, однак до одеколону “Черкаси” справа не дійшла. Та все ж і в цьому сегменті нам є що згадати. Навесні 1987 року вони порадували споживачів шампунем “Черкаський” з лікувальними властивостями, трохи згодом – лосьйоном “Черкаський”, а потім “в кращих традиціях маркетингу” їх об’єднали у один косметичний набір.

Підприємство – одне з тих, хто свого часу удостоївся честі випускати продукцію, знану як “совместное производство”. Ще із середини 1980-х пам’ятаємо “Consul”, “Спартак”, “Теtе-а-Теtе”…

“У 1963 році на підприємстві освоїли виробництво одеколонів”.