Три засідання обласного оперативного штабу проводилися по підготовці до зими, два з них в Черкасах, а одне в Умані. Райони ж повинні звітувати в область про виконання заходів щодо підготовки до зими до 10 і 25 числа щомісяця. А вже 1 жовтня всі об’єкти ЖКГ мають бути готові до зими з отриманням актів готовності. Про це на селекторні повідомив заступник директора департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської ОДА Андрій Липкань, повідомляє «Прочерк».


Станом на 15 вересня середньообласний рівень підготовки комунального господарства становить понад 94%. Так, у Смілі досі не подано звіт до зими, технічна готовність об’єктів теплопостачання там в середньому по місту становить 80%.

За інформацією ПАТ «Черкасигаз», є проблеми з опломбування газових лічильників по підприємству КП «Смілатеплокомуненерго».

– Місцеві підприємства не мають поточної заборгованості перед НАК Нафтогаз. Рахується заборгованість по графіку реструктуризації боргів в сумі 2,5 млн грн, яку необхідно до кінця місця перерахувати до НАКу з метою отримання номінацій на новий опалювальний сезон. 3 вересня ріщенням сесії Смілянської міськради комунальному підприємству надано 1 мільйон 34 тисячі поворотної фінансової допомоги для перерахунку НАКу по сплаті реструктуризації. На сьогодні готуються документи по перерахунку з місцевого бюджету. У разі непогашення підприємства номінації не отримають. Також на підприємстві не врегульоване питання взаєморозрахунків з ПАТ «Черкасигаз». По розбалансу минулого року там ухвала суду на 34 млн. Тепер загальний борг перед ПАТ «Черкасигаз» в комунального підприємства «Смілатеплокомуненерго» становить 65,5 млн грн, – зазначив Андрій Липкань.

Питання опалення в Смілі на контролі уряду, а звітування органів місцевого самоврядування проходить з порушенням. Договір зі Смілою на подачу тепла буде підписано, якщо Сміла закриє борги. Тоді буде номінація.

Міський голова Сміли Олексій Цибко повідомив, що в Уряді пообіцяли безповоротну фінансову допомогу для Сміли, щоб місто могло вчасно увійти в опалювальний сезон.

За словами Цибка, Сміла заборгувала 60 мільйонів гривень до «Черкасигаз» та 70 мільйонів НАК «Нафтогазу». Він розповів, що лист голови Черкаської ОДА щодо надання 37,5 мільйонів гривень безповоротної допомоги, переданий заступнику міністра Едуарду Кругляку. За словами Цибка, заступник завірив, що кошти будуть надані.

По показникам підготовки котелень гарні показники мають Черкаси, Золотоноша, Корсунь, нижче середньообласний має Драбівський район. По підготовці теплових мереж відставання також має Драбівський район.

blank

Щодо показників підготовки систем централізованого водопостачання і водовідведення то кращі показники в Корсунь-Шевченківський районі і в місті Черкаси. Відставання має місто Золотоноша, чигиринський район і Драбівський. Щодо житлового фонду, то відстає місто Черкаси.

Що стосується об’єктів соціальної сфери: всі 100% загальноосвітніх навчальних закладів, 99% садочків, 94% закладів охорони здоров’я готові до зими.

Запасів вугілля на Черкаській ТЕЦ – 80 тисяч тон, там укладено постійні договори з ДП «Павлоградвугілля». Незадовільні розрахунки на сьогодні за надані послуги по ЖКГ мають Чигиринська, Тальнівська, Шполянська і Жашківська ОТГ.