Для успішної лісокультурної компанії головним є якісний садивний матеріал, який філії Черкащини, Вінниччини та Кіровоградщини вирощують у власних лісорозсадниках. Про це інформує пресслужба Центрального лісового офісу.

Лісівники практикують різні методи вирощування – відкрита коренева система (базові лісорозсадники), контрольоване середовище (теплиці, короби), закрита коренева система (спеціальні палети з комірками).

Цього року лісівники висівали насіння у розсадниках у квітні й травні, очікуючи отримати у майбутньому якісні стандартні сіянці, який які згодом висадять на лісових ділянках.

Загалом засіяли 15,4 га площ лісорозсадників, в тому числі контрольоване середовище – 0,5 га, закрита коренева система 0,49 га. На Черкащині засіяли найбільше – 12,6 га, на Вінниччині – 1,9 га, на Кіровоградщині – 0,9 га.

На цих площах плануємо виростити 14 млн штук сіянців, з них близько 0,6 млн штук – сіянці із закритою кореневою системою. Цього достатньо щоб забезпечити усі лісництва посадматеріалом для лісокультурної кампанії.

Найбільше висіяли насіння сосни звичайної і дуба звичайного. Ці дерева є основними породами лісів Черкаської, Кіровоградської та Вінницької областей. Насіння дуба висіяли на площі 8,7 га, сосни – на 5,9 га.

Зараз на розсадниках уже проростають маленькі сходи насіння. Тож починається сезон доглядів за сіянцями – прополювання, полив, притінювання.