У рамках щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», що стартувала 25 листопада й триватиме до 10 грудня, на базі Черкаського обласного контактного центру провели соціальну гру «Бути жінкою». У цьому заході взяли участь представники громадськості, волонтери, жінки категорії ВПО та ін. Гру презентували Дермот Гамільтон, програмний директор благодійного фонду Stabilization Support Services в Україні, Ольга Іванова, виконавча директорка цього фонду, Надія Коношевич, спеціалістка з гендерного мейнстрімінгу та радниця з питань ВПО у Черкаській області Лариса Ходаковська, інформують в обласному контактному центрі.

Мета акції «16 днів проти насильства» – привернути увагу соціуму до проблеми дискримінаційних процесів стосовно жінок і дівчат по всьому світу. Сама ж настільна гра «Бути жінкою», розроблена командою Stabilization Support Services за фінансової підтримки Українського Жіночого Фонду, дозволяє наочно і комплексно зрозуміти та виявити наявні стереотипи щодо ролі жінки в українському суспільстві. Її учасники в ігровій формі відшукують та реалізовують дієві моделі протидії дискримінації жінок у різних життєвих ситуаціях. Особистості героїнь – збірні образи гри відповідають реаліям України, яка перебуває у стані війни, і де жінки активно долучаються як до громадського активізму, бізнесу, навчання, побудови стосунків та сім’ї, так і безпосередньо до захисту Батьківщини, виборюючи мир і свободу.

За задумом авторів, ця гра має стати доступним і зрозумілим для людей інструментом перевтілення в одну з восьми унікальних героїнь, якій вдається подолати всі упередження, несправедливість та інші перепони на шляху до успіху й особистого щастя.

– Бути жінкою» — доволі серйозна гра, цікава й повчальна, — наголосила Лариса Ходаковська, радниця з питань ВПО у Черкаській області. — У ній описані ситуації з реального життя жінок різного віку, соціального статусу, різних професій і навіть етнічних груп. Ці уявні проблеми настільки злободенні, що не залишають байдужим нікого. Але подолати їх цілком реально, просто треба відпрацьовувати кожен свій крок на шляху до поставленої мети й не опускати руки. Фахівці Контактного центру, які взяли участь у цій грі, у своїй повсякденній роботі постійно стикаються з багатьма аспектами, що стосуються безпосередньо  гендерної нерівності. Тож, головний висновок, до якого ми дійшли зі своєю командою,  це те, що жінка повинна бути сильною, цілеспрямованою і вольовою; знати свої права, відстоювати власні інтереси й розвиватися як особистість, бути майстром своєї справи, берегинею і орієнтиром одвічних духовних цінностей.

Нагадаємо, подібні ігрові сесії вже відбулися у Києві, Харкові, Ужгороді, Львові, Черкасах, Чернігові, Миколаєві. Далі – Рівне, Дніпро, Вінниця, Луцьк, Суми, Херсон,  Івано-Франківськ та інші міста.