День Героїв — щорічне свято в Україні на честь українських вояків — борців за волю України.

Українські Герої — це українці, які жили в різні епохи й захищали рідну землю. Вони ставали до лав руських дружин великого князя Святослава і короля Данила, козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського, Української Галицької Армії Мирона Тарнавського, Січових стрільців Дмитра Вітовського, а також Армії Української Народної Республіки Симона Петлюри, Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери, Української Повстанської Армії. Сьогодні ж це свято всіх захисників України від російської орди.

Початки відзначення цього дня сягають 1941 року, коли на Другому Великому зборі Організації Українських Націоналістів було вирішено 23 травня відзначати День Героїв. За радянських часів його відзначали здебільшого колишні вояки УПА, дисиденти та інші «антирадянські елементи». Підпільно, звісно.

Після 1991-го року традиція відзначення Дня Героїв стала відроджуватися, передусім у Західній Україні.

Нові часи формують і нові традиції. І День Героїв – це не лише можливість вшанувати пам’ять загиблих за волю України, але і звернути увагу на живих героїв, які повернулися з війни – на тих, хто вижив, вистояв, здобув перемогу над ворогом і над собою і продовжує розвивати Україну, показуючи приклад.

Герої України нашого часу

Для України 21 століття також проходить в умовах боротьби за незалежність і свободу. За справу, яку відстоювали наші предки, довелося взятися і героям нашого часу.

Серед сучасних героїв України стоїть багато військових, які продовжують воювати проти російської орди. Ці незламні борці захищають свою землю від агресора, проявляючи неабияку мужність і героїзм. Їхні вчинки варто поважати та запам’ятовувати, оскільки вони роблять великий внесок у збереження територіальної цілісності України.

Одним із найвідоміших героїв нашого часу став Дмитро Коцюбайло. Український військовий, який бере участь у російсько-українській війні. Боєць, який носив позивний “Да Вінчі”, загинув у боях за Бахмут у березні 2023 року. Однак історія його боїв за територіальну цілісність України почалася ще 2014 року, коли росія розв’язала війну на Донбасі.

Коцюбайло – перший доброволець, якому присвоєно звання Герой України прижиттєво.

Також не варто забувати інші імена українських громадян, які віддали своє життя за нашу свободу. Такі люди, як Василь Співак (відомий оперний співак, військовий, який віддав життя на полі бою), Сергій Кульчицький (генерал-майор, який воював на сході України), Олександр Оксанченко (полковник, льотчик І класу, який захищав небо України в перший день повномасштабного російського вторгнення і загинув у бою над Києвом).

Нині список нових Героїв поповнюється ледь не щодня.