Коли з початком повномасштабної війни постало питання продовольчої безпеки, ще в лютому 2022 року стартувала програма “Сади перемоги”.  Програму втілюють спільно з проектом “Супровід урядових реформ в України” (SURGe) та за підтримки Уряду Канади. Про це розповів заступник голови Черкаської ОВА Олександр Турченяк.

“Головне в цій програмі – це підтримка сільських домогосподарства в територіальних громадах. Це стосується закупівлі посадкового матеріалу, малої техніки для обробітку, та засобів захисту рослин, тощо. В “Садах перемоги” беруть участь як органи місцевого самоврядування територіальних громад так і комунальні підприємства, школи, садочки, лікарні, бізнесові структури.” – розповів Турченяк.

“Сади перемоги” починалися з 10 територіальних громад по всій території України. Але зараз тільки на Черкащині 29 громад мають затверджені програми по “Садах перемоги”.

За словами Турченяка, Черкащина другий рік залишається в лідерах по впровадженню даної програми. Зокрема, серед найактивніших – Буцька громада. Там вирощують картоплю, соняшник і навіть виробляють згущене молоко.