Перші кошти за пошкоджене війною житло в обсязі 4,4 млрд грн будуть спрямовані з держбюджету на компенсації громадянам по програмі є-Відновлення. Днями Бюджетний комітет ВР погодив відповідну постанову Уряду. Про це повідомив народний депутат України Віталій Войцехівський.


“В рамках програми є-Відновлення всі громадяни України, чиє житло отримало незначні пошкодження внаслідок збройної агресії рф і яке ще не було відремонтоване, зможуть отримати до 200 тис грн державної допомоги на один пошкоджений об’єкт. Витратити їх можна виключно на придбання будівельної продукції для виконання ремонту самостійно або замовлення будівельних/ремонтних робіт/послуг. Зняття у якості готівки або перерахування цих коштів на інші цілі буде неможливе.

Сума компенсації була зменшена з 500 тис на наполегливе прохання Світового банку, але це лише перший крок щодо виплати компенсацій громадянам України. На цьому етапі та за рахунок цих коштів буде компенсовано шкоду лише для 26 тисяч сімей та 68 тисяч українців із орієнтовного загального обсягу 2,7 мільйонів українських сімей, які втратили житло. Надалі буде здійснено виділення коштів на відновлення зруйнованого житла та житла, що потребує капітального ремонту, адже відповідні порядки ще в розробці Кабінету Міністрів.

Відповідні заяви на отримання компенсацій наразі формуються у мобільному додатку Дія та засобами Порталу Дія. Строк розгляду таких заяв не повинен перевищувати 30 календарних днів.

Для розгляду питання надання компенсації виконавчими комітетами місцевих рад, військовими або військово-цивільними адміністраціями населеного пункту утворюються комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти, які вносить до Державного реєстру пошкодженого та знищеного майна відомості про надання або відмову у наданні компенсації.

Черговість проведення виплат визначатиметься з урахуванням черговості розгляду заяв автоматично засобами відповідного Реєстру з урахуванням пріоритетного права, яке матимуть учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни або I та II групи, багатодітні сім’ї, батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу, особи з числа дітей сиріт і дітей тощо.” – розповів нардеп про те, як працюватиме державна програма.