В лютому дві круглі дати відзначають наші видання “Нова молодь Черкащини” (спочатку називалась “Молодь Черкащини”) та “Дзвін” (тепер Дзвін.media).

3 лютого далекого 1960 року вийшов перший номер комсомольської “Молодіжки”, якій потім судилося стати однією із найреволюційніших газет області, і в переломні моменти історії нашої країни залишатись чи не єдиним правдивим виданням краю. Свого часу в газеті працював витязь української поезії Василь Симоненко, і його правдолюбство та безкомпромісність до брехні і несправедливості колектив намагається зберігати до нинішнього часу. За довгі 60 років газета переживала часи злетів, коли тираж досягав 82 тисяч примірників, і непевні часи утисків та нападок, коли влада намагалась заборонити “Молодіжку”, відібрати назву видання і коли довелось виходити з дописом у “шапці” “НОВА молодь Черкащини”. Утім, все це лише зміцнило колектив і додало йому віри в те, що наше слово потрібне, своєчасне і обнадійливе. У буремні дев’яності, в часи помаранчевих майданів та Революції Гідності газета стояла на барикадах разом із черкащанами, виборюючи право українців жити в незалежній, демократичній, європейській державі. Зберігає Симоненківські, правдоборчі традиції вона і нині, залишившись одним з кількох друкованих видань, які, попри фінансові негаразди та зневіру людей, продовжують доходити до читачів.

blank

В середині лютого 1990 року, на порозі незалежності, в Монастирищі вийшов перший номер газети “Дзвін”. Вона стала справжнім бойовим листком боротьби за українську  незалежну державу, який доводилось друкувати аж у Прибалтиці. Згодом “Дзвін” переріс у обласне друковане видання, а в 2010-х роках в інтернет-видання, що залишається так само принциповим і наступальним. Колектив, що виріс із творчого середовища “Молодіжки”, – продовжує традиції правдивого, гострого і принципового слова. Нині багато інтернет-видань намагаються бути “супероб’єктивними”, не висловлюючи жодної журналістської думки чи оцінки, не друкуючи гострих викривальних матеріалів, не проводячи журналістських розслідувань, – і, як результат, зливаються в загальну сіру масу сухої інформаційної статистики. “Дзвін” – одне з небагатьох видань, яке зберегло своє власне обличчя, яке намагається аналізувати причинно-наслідкові зв’язки в суспільно-політичному житті області.

Вже напередодні Революції Гідності (2012 рік) два видання об’єднались в одну медіагрупу і продовжили нести варту на сторожі свободи слова та правди.

У наступних матеріалах ми нагадаємо історію кожного із видань, які без перебільшення завжди були і є на передовій суспільно-політичних процесів області та країни.