Майже 67% пацієнтів не отримують екстрену медичну допомогу вчасно. І лише у 17-18% випадках виклику “швидкої”, машина вкладається у визначений час приїзду. Про це на брифінгу заявили міністр охорони здоров’я Максим Степанов та заступниця міністра Ірина Садов’як.

“Ті нормативи, які встановлені, вони складають 10 хвилин по місту та 20 хвилин за містом”, – сказав Степанов і додав, що із загальної кількості випадків, а це 6,8 мільйона викликів – 4,7 мільйона є невчасними.

“Це дуже погані показники”, – додала Ірина Садов’як.

Наразі у визначений час вкладається лише 17-18 % машин екстреної допомоги. Садов’як уточнила, що наразі на підконтрольних уряду територіях працює 25 регіональних центрів екстреної допомоги та медицини катастроф. За її словами, виклики швидкої допомоги діляться на такі категорії: критична категорія, коли “швидка” має приїхати протягом 10 хвилин, і категорія екстрених викликів, яка передбачає прибуття протягом 20 хвилин.

Максим Степанов наголосив, що поширеною проблемою затримки є те, що водії не пропускають “швидку”, саме тому вони і не встигають. Він також пропонує збільшити штрафи за таке порушення.