У житті не завжди будуть лише радісні моменти, адже всі проходять через важкі часи, що може впливати на стан людини. Проте важливо пам’ятати, що ви маєте силу та стійкість, аби подолати ці труднощі. Видання New Trader U розповіло про вісім головних речей, про які варто пам’ятати, коли ви переживаєте найскладніші моменти життя. Пише УНІАН.

Ви не самотні

Однією з найважливіших речей, яку варто пам’ятати є згадка про те, що ви не самотні. Велика кількість людей проходила через подібні труднощі та знайшла свій шлях. Ви можете звернутися зі своєю бідою до друзів, рідних або фахівців, які допоможуть пройти цей шлях.

“Спілкування з іншими людьми, які зіткнулися з подібними проблемами, може надати цінну перспективу і нагадати вам, що ви не єдиний, хто має справу з труднощами”, – зазначають у матеріалі.

Це теж пройде

Коли ви проходите складний період, може здаватися, що він ніколи не закінчиться, проте важливо пам’ятати, що важкі часи тимчасові, навіть якщо здається, що вони тривають дуже довго.

“Історія сповнена прикладів людей, які подолали неймовірні негаразди і продовжили жити повноцінним, щасливим життям. Зберігайте довгострокову перспективу і вірте, що кращі дні ще попереду”, – порадили у публікації.

Варто зосередитись на тому, що ви можете контролювати

Замість того, аби зосереджуватися на негативних факторах, перемкніть свою увагу на аспектах ситуації, на які ви можете вплинути.

“Робіть проактивні кроки, нехай навіть незначні, для покращення ваших обставин. Зосередження на тому, що у ваших силах змінити, допоможе вам відчути себе сильнішими і менш безпорадними перед обличчям негараздів”, – зауважують у матеріалі.

Практикуйте самопоміч

У такий період часу можна зайнятися тим, що приносить вам радість та допомагає розслабитися, до прикладу, спортом, медитацією або хобі. Харчуйтеся здоровою їжею та гарно спіть. Варто пам’ятати, що турбота про себе не є егоїзмом, адже розвиток стійкості та збереження сил, аби витримати життєві негаразди, є абсолютно необхідними.

Знайдіть сенс і мету

Під час важких часів можна дослідити свої цінності, вподобання та цілі. Варто запитати себе, що для вас справді важливо та подумайте, як впорядкувати своє життя з цими пріоритетами.

“Негаразди допомагають зрозуміти, що є найважливішим, і, зосередившись на своїй меті, ви зможете віднайти глибше відчуття сенсу навіть серед труднощів”, – додають в матеріалі.

Дякуйте собі та іншим

Виховання вдячності може стати гарним інструментом для зміни вашого мислення та пошуку проблисків позитиву навіть у найтемніші дні. Можете спробувати завести щоденник вдячності, відзначаючи у ньому кілька щоденних речей, за які ви вдячні. За даними дослідження, регулярна практика вдячності підвищує рівень щастя, покращує загальне самопочуття та стосунки.

Вчіться на власному досвіді

Для людини є природним бажання якнайшвидше залишити важкі часи позаду, проте не варто втрачати можливості вчитися на власному досвіді. Ви можете поміркувати над отриманими уроками та зрозуміти, як потрібно себе вести в таких ситуаціях в майбутньому.

“Зростання часто відбувається завдяки виходу за межі зони комфорту та подоланню складних обставин. Використовуючи можливості для навчання, притаманні важким часам, ви станете сильнішими та краще підготовленими до того, щоб впоратися з усім, з чим вас може зіштовхнути життя”, – радять фахівці.

Звертайтеся до спеціалістів, якщо це необхідно

Інколи вам буде важко впоратися наодинці під час життєвих труднощів. Якщо ви не можете впоратися самостійно, то не соромтеся звертатися до фахівців.

“Терапевти, консультанти та інші фахівці з психічного здоров’я можуть надати цінні інструменти та рекомендації для подолання складних емоцій та обставин. Пам’ятайте, що звернення по допомогу – це ознака сили, а не слабкості. Існує багато ресурсів, які допоможуть вам знайти необхідну підтримку”, – підкреслюють у публікації.