На думку Міністерства освіти, оптимізація навчальної мережі забезпечує рівний доступ дітей до якісної освіти. Чи справді це так? В основу освітньої реформи закладено найкращі наміри: створення потужної навчальної бази, високопрофесійне кадрове забезпечення, гідний рівень матеріально-технічної бази та сучасних освітніх технології. Але на практиці все дещо інакше: долю освітян вирішують без них, а батьки не знають, куди завтра відправляти дітей за знаннями.

На Черкащині з оптимізацією шкіл теж не все так просто. То в одному, то в іншому районах області стурбовані батьки гуртуються з обуреними педагогами, відстоюючи власний погляд на реформу. Так днями батьки школярів Чорнобаївщини об’єдналися для збереження сільських шкіл, долю яких взялися вирішувати у районній раді.  Запитали думки у самих депутатів.

Анатолій Нужний, голова Черкаської обласної організації політичної партії «Наш край»:

– Процес оптимізації шкіл є невід’ємною частиною реформи децентралізації. І починати необхідно саме із чіткого розуміння економічної та соціальної спроможності відповідних населених пунктів. Майже два роки тому, працюючи на посаді виконувача обов’язків голови Чорнобаївської районної ради, мною неодноразово порушувалося питання про об’єднання громад. Жителі Чорнобаївщини були готові до утворення ОТГ, розуміючи суттєві переваги реформи. Нинішня ж районна влада має зовсім інше бачення, нажаль, протилежне думці громади. Замість того, щоб розпочати процес об’єднання, чітко прорахувати бюджети, провести громадські обговорення подальшої долі навчальних закладів, визначити їхні ступені та забезпечити відповідні рівні їхньої акредитації, керівництво району, руками депутатів, намагається бездумно знищити заклади освіти без урахування думки громадян! Подібні процеси – це виключна прерогатива громади! І депутатський корпус разом із керівництвом району повинні чітко розуміти, що закон про децентралізацію діє, і Чорнобаївська громада буде утворена! Але районна влада і, зокрема, деякі депутати, сьогодні продовжують проявляти відверту зухвалість, беручи на себе вирішення долі не лише шкіл. Не так давно депутатів районної ради ввели в оману і подали пропозицію щодо визначення місця для будівництва спортивного майданчика у Чорнобаї. Парадоксальна виходить ситуація: селище Чорнобай має свій орган самоврядування – селищну раду, своїх депутатів, яких обирали місцеві жителі, яким довіряють, а долю розбудови інфраструктури беруться вирішувати ті, хто не має до селища жодного відношення! Пам’ятати слід одне: за кожним прийнятим рішенням стоять долі людей, дітей не на одне покоління. Тому й рішення повинні приймати ті, кому вони болять. До мене, як до депутата районної ради та голови обласної організації політичної партії «Наш край» щодня звертаються стривожені і обурені батьки, долі чиїх дітей сьогодні взялися вирішувати некомпетентні та байдужі чиновники, а також вчителі, професійна діяльність яких опинилася у руках нефахівців! Запевняю, «Наш край» стоїть на боці кожного з вас, вимагаючи негайно припинити самоуправство по знищенню освітньої галузі району! Ми вимагаємо від керівництва району виконувати свої прямі функціональні повноваження і зайнятися процедурою об’єднання тих громад, які внесені до перспективного плану і давно чекають на реалізацію. Політична партія «Наш край» має потужну навчальну базу для підвищення кваліфікації та підготовки професійних управлінських кадрів новоутворених ОТГ. Ми готові брати на себе зобов’язання у всебічній підтримці по забезпеченню навчального процесу, а також повного юридичного супроводу для реалізації відповідних рішень у процесі становлення громад. І наостанок, хотів би дати пораду деяким окремим депутатам: не беріть непосильної ноші, якої не зможете донести! І пам’ятайте – ви обрані людьми, тому й працювати маєте виключно у їхніх інтересах!

Костянтин Тітаренко, голова Чорнобаївського районного осередку «Нашого краю», депутат районної ради:

– Питання оптимізації шкіл, безумовно, актуальне і необхідне. Особливо це стосується тих шкіл, які знаходяться у маленьких економічно та соціально занедбаних селах. Адже забезпечення повноцінного навчального процесу вимагає вкладання коштів. І це не лише господарські витрати на освітлення, опалення та ремонт приміщення, забезпечення необхідним навчальним приладдям, але й створення відповідних робочих місць педагогам. І будь-які рішення щодо долі того чи іншого навчального закладу в районі необхідно приймати з урахуванням думки батьків і за результатами громадських обговорень. Депутати не можуть і не повинні приймати такі рішення самостійно. Це велика відповідальність. Найголовніше у цьому процесі – це надання висококваліфікованих освітніх послуг та забезпечення належного рівня життєдіяльності закладів освіти, організація підвозу учнів та гідний рівень заробітних плат вчителям. І почати його варто із утворення ОТГ! А громада вже сама визначиться із необхідними кроками у процесі оптимізації.

Надія Квітка, депутат Чорнобаївської районної ради ВО «Батьківщина»:

– Оптимізація шкіл необхідна для того, щоб забезпечити конкурентоспроможний рівень знань для наших дітей. Це дасть можливість їм будувати достойне майбутнє, вступати до рейтингових вишів та опановувати відповідні професії. Я розумію сьогоднішні побоювання батьків, не дарма ж говорять: немає школи – немає села. Але школа, у якій класи налічують по 3-5 учнів, порушується необхідний процес формування особистості – немає конкуренції, прикладу, лідерства. І саме це повинно бути в основі будь-якої реформи. Логічніше оптимізувати шкільну мережу після об’єднання громад.

Павло Собко, голова Чорнобаївського районного осередку ВО «Свобода»:

– У нашій державі існує не зовсім правильна тенденція – спочатку все закривають, руйнують, скорочують, але на заміну нічого нового не з’являється! І страждають від подібної економії, зазвичай – садочки, школи та лікарні. На Чорнобаївщині взагалі складається дивна ситуація – децентралізація не відбулася, громади не утворені, але школи вже взялися закривати, тому що немає чим фінансувати. Але разом із тим, залишаючи вчителів без роботи, скорочуючи навантаження та ліквідуючи заклад освіти взагалі, в апарат адміністрації району можуть ввести двадцять додаткових посад. Чи є з того користь? Ні, немає. Проблема у тому, що йдучи на вибори всі обіцяють чути людей і бути разом із ними, а перемігши, забувають і про свої обіцянки, і про людей!

Лідія Русакова, голова фракції політичної партії «Українське об’єднання  патріотів – УКРОП» Чорнобаївської районної ради:

– Перш, ніж приймати рішення щодо оптимізації сільських шкіл, необхідно було провести відповідну роботу по обговоренню цього питання з педагогічними працівниками, вислухати думку батьків, врахувати всі за і проти, і тільки тоді виносити вирішення цього питання на розгляд сесії. Подібні процеси не повинні відбуватися в один день, вони вимагають детального вивчення і виваженого підходу. На сесії райради, коли виносилося це питання, я не була присутня, а якби й була, то не голосувала б.

Анатолій Городничий, депутат Чорнобаївської районної ради, позапартійний:

– Враховуючи нинішню ситуацію у більшості сіл, коли кількість школярів менша за кількість вчителів, оптимізація потрібна і вона ініційована не депутатами, а при розумному та раціональному підході – це економічно і соціально розумне рішення. Адже утримувати 30 вчителів при наявності 5-7 учнів у школі, враховуючи ще й утримання приміщення самої школи – це велике навантаження на район. Об’єднання сіл у громади дасть чітке розуміння щодо кількості навчальних закладів на їхніх територіях. Тому, вважаю за необхідне, підійти до всебічного вивчення та обговорення процесу оптимізації, узгодити його із реформою децентралізації і віддати на вирішення громадам.