Перевірку Державної аудиторської служби, яка позапланово для «ревізії» міської ради Черкас відправила 20 працівників із Києва, Кіровоградської та Полтавської областей, – ініціювала СБУ. Саме такий документ, яким Держаудитслужба внесла зміни до відповідного попереднього свого наказу, отримала у своє розпорядження редакція “Дзвін.medіa”.

Нагадаємо, ця масштабна перевірка приїхала до міста 30 червня. Таким стало логічне продовження скандалу навколо послаблення карантину у Черкасах, за що Президент звинуватив міського голову у “сепаратизмі” та назвав “бандитом, який має 19 кримінальних справ”. Звісно, згодом навіть Офіс генпрокурора спростував наявність будь-яких кримінальних справ у Бондаренка. Саме ж рішення міськвиконкому, яке викликало гнів Зеленського, містило лише дозвіл деяким категоріям ФОПів працювати і давало можливість більшій кількості працюючих і під час карантину громадян користуватись громадським транспортом. Більше того, за кілька днів після вказаного рішення виконкому Кабмін прийняв ще більше послаблення карантину для всієї країни.

Утім, образа Зеленського через “непокору” мера, була така велика, що всі правоохоронні органи отримали негласну вказівку “накопати криміналу на бунтівного мера”. До Черкас майже одразу приїхала група “товаришів” із СБУ, щоб на місці перешерстити всю інформацію по Бондаренкові і знайти хоча б щось кримінальне. Навіть прослушку в офісах партійних соратників мера поставили. Але не знайшлось нічого “пристойного”, тому вирішили копнути всі фінанси Черкаської міськради за декілька років в надії, що хоч якась копійка таки була витрачена не зовсім належно.

Саме тому Черкаси раптом з’явились в переліку Держаудитслужби, хоч спочатку нашого міста не було в плані проведення заходів державного фінансового контролю Державної аудиторської служби України на I квартал 2020 року, який це відомство затверджувало на початку року. Аудитори плутано пояснили, що включили місто в перелік з власної ініціативи. І ось тепер виправили в документі словосполучення “власна ініціатива” на “Звернення Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України від 16 червня 2020 року № 8/1/2-5612”.

Словом, аудитори, напевне, за два тижні роботи розібрались, що криміналу на Анатолія Бондаренка не накопають, а вигадувати порушення закону там, де їх немає, явно не захотіли. Тому і виправили в постанові, за чиєю вказівкою приїхали перевіряти Черкаси, щоб у разі загострення ситуації і можливих судових позовів про політичне переслідування – не відповідати.